България избира състава на своето 49-о Народно събрание в петите

...
България избира състава на своето 49-о Народно събрание в петите
Коментари Харесай

Как се гласува на предсрочните избори на 2 април

България избира състава на своето 49-о Народно заседание в петите парламентарни избори за последните две години. За разлика от последния път, когато гласуването ставаше основно с машини, този път гласоподавателите имат право на избор сред машинно гласоподаване и такова с хартиена бюлетина. Тази опция бе дадена с измененията в Изборния кодекс, признати в миналия парламент.

Общо 9363 секции в България ще разполагат с по едно устройство за гласоподаване. Гласуването с машина е равностойно на гласуването с хартия и гласоподавателят може да избере единствено един от двата разновидността.

Машина за гласоподаване ще има единствено в по-големите секции в страната, т. е. в тези, които са с под 300 регистрирани гласоподаватели, както и в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции ще бъде допустимо само гласуването с хартиена бюлетина.

Такава ще се употребява и при догадка на механически проблем с машините.
Как се гласоподава с машина?
За да улесни жителите, Централната изборна комисия още веднъж пусна цифров симулатор, на който всеки може да се упражни и по-късно да отиде до урната квалифициран.

Избирателят би трябвало да сложи дадената му карта от изборната комисия в долния отвор на машината. На монитора ще излезе лист с партиите и обединенията. Има две страници – първата с 15 позиции, втората – с останалите 6.

След като бъде определена партия или коалиция, вдясно ще се отвори поле с номера за преференции. Отбелязването на преференция не е наложително.

Разбира се, допустима е и опцията „ не поддържам никого “.

На екрана Вашият избор ще бъде маркиран с ѝ и ще бъде с по-тъмен цвят от останалите.

Щом бъде изработен изборът, се минава през бутона „ Преглед ”. Чрез него се пресъздава действителният избор на гласоподавателя. От тук той може да се извърши две дейности – връщане обратно и корекция на вота или удостоверение и гласоподаване.

От машината ще излезе квитанция, на която можем още веднъж да проверим избора си. Централната изборна комисия поучава разписката да бъде сгъната два пъти. След това тя би трябвало да бъде върната на член на Секционната изборна комисия (СИК), който да я подпечата. Накрая разписката се пуска в транспарантна урна.


Как се гласоподава с хартиена бюлетина?
При гласоподаване с хартия ще получите отпечатана бюлетина, на която се слага щемпел в обозначеното за това място. С химикал, пишеща наложително в наследник цвят, се слага знак Х или V за желаната партия, коалиция, самостоятелен претендент или „ не поддържам никого “. Знакът се слага в квадрата с номера. Със същия знак в дясната част на бюлетина може да се означи и преференция за избран претендент.

След упражняването на избора бюлетината би трябвало да бъде сгъната и на нея член на Секционната изборна комисия (СИК) би трябвало да ѝ сложи втори щемпел. Бюлетината се пуска в непрозрачна урна.


Детайли
В предварителните избори вземат участие общо 21 партии и обединения.
С кои номера ще вземат участие партиите на изборите на 2 април
Изборният ден стартира в 7 ч. и приключва в 20 ч.

На идните избори за първи път ще бъде осъществено видеонаблюдение на преброяването на бюлетините след края на изборния ден. Ще се снима попълването на изборните протоколи и преброяването на бюлетините. Процесът ще се предава онлайн в по-голямата част от секциите или в общо 11 608. За задачата е основана специфична платформа - evideo.bg.
Кой против кого по региони на изборите на 2 април (инфографика)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР