Владимир Малинов, настоящият изпълнителен директор на Булгартрансгаз“, беше включен в

...
Владимир Малинов, настоящият изпълнителен директор на Булгартрансгаз“, беше включен в
Коментари Харесай

Владимир Малинов – от „Булгартрансгаз“ до цялата енергетика

Владимир Малинов, актуалният изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “, беше включен в листата с имена на проектоминистри, които да станат част от служебния кабинет на Димитър Главчев. И в случай че няма промени в състава в идващите 2 – 3 дни, във вторник той ще бъде гласуван за длъжностен енергиен министър и ще движи целия бранш най-малко два месеца (най-малко).

Роденият в Сливен Малинов ръководи държавния газопреносен оператор от 2018 година, само че е част от структурата му от 2010 година, когато е шеф на ръководство „ Правно “ в компанията. Преди това, сред 2003 и 2010 година, работи като старши специалист в дирекция „ Международно право “ на Министерството на защитата. Биографичната информация демонстрира, че е приключил сливенската езикова гимназия и е магистър по право от СУ „ Св. Климент Охридски “.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ е и член на борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за природен газ (ENTSOG), ръководител е на Съвета на шефовете на „ Газов хъб Балкан и е член на Борда на шефовете на Gastrade S.A. – плановата компания, която построява терминала за полутечен газ край Александруполис.
Работата му в „ Булгартрансгаз “
В интервала на своето ръководство в „ Булгартрансгаз “ той е бил виновен за няколко основни планове, които към този момент са подготвени или са в развой на осъществяване. Може би най-важният за газовата диверсификация на България е интерконекторът България – Гърция, който е незаместим след прекъсването на доставките от Русия. Проектът има десетилетна история на отсрочване и неспазване на периоди, само че в последна сметка през 2022 година, при служебното държавно управление на президента светлочервен Радев, беше форсиран и приключен сполучливо. Това разрешава на страната да получава газ от Азербайджан, който зарежда една трета от потреблението.

При Малинов „ Булгартрансгаз “ осъществя и различен голям план – разширението на „ Турски поток “ през България – струващ към 3 милиарда лева По тръбата се придвижва главно съветски газ, който е предопределен за пазарите на Сърбия и Унгария. Дългата близо 500 км тръба беше издигната за към година, а финансирането бе главно със заемни средства, които в идващите десетилетия би трябвало да се връщат от директните такси, в случай че потоците от Русия продължат да текат.

През 2021 година Малинов подписа контракта, с който „ Булгартрансгаз “ стана акционер с 20% в терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Проектът за плаващ терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ (LNG) е с годишен потенциал от над 5.5 милиарда куб. м, само че след няколко забавяния към момента следва да бъде открит (последната оповестена дата е 1 май). По неговото време се построи и газовата връзка със Сърбия.

В момента „ Булгартрансгаз “ работи и по разширението на единственото газохранилище в България – „ Чирен “. Договорите с изпълнителите на обособените стадии към този момент са подписани и до есента на 2025 година би трябвало да е готово.
Какво следва
Ако Малинов влезе в окончателния лист на министрите в служебния кабинет „ Главчев “, действително негова отговорност ще стане цялата енергетика, а освен газовата съставния елемент. Той ще би трябвало да работи за сполучливото реализиране на започнатите планове от „ Булгаргаз “, само че и тези на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), Национална електрическа компания, осъществяването на доста закъснелите планове и промени в енергетиката по Плана за възобновяване и така нататък

Едни от най-тежките планове са двата нови енергоблока в АЕЦ „ Козлодуй “ и авариралата стратегическа помпено-акумулираща водна електроцентрала (ПАВЕЦ) „ Чаира “.

По проекта за възобновяване той би трябвало да придвижи огромния план за акумулатори и разширението на електропреносната мрежа. Трябва да откри решение на обществените провокации, свързани с тецовете и мините в „ Маришкия басейн “.

Има огромна възможност, в случай че не се образува постоянно държавно управление незабавно след изборите на 9 юни, да му се наложи да ръководи процеса по частична либерализация на пазара на ток в България. В момента ЕРП-тата споделят, че написаният развой по прекосяването им на свободния пазар е неприятно написан и чакат доста проблеми.

А апропо би трябвало да се задвижи и актуализирането на интегрирания проект „ Енергетика – климат “, а вероятно да завърши с енергийната тактика, разработвана дълго т предшественика му Румен Радев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР