България има готовност да организира въздушната евакуация на жестоко пребития

...
България има готовност да организира въздушната евакуация на жестоко пребития
Коментари Харесай

Радев пак ще настоява пред ЕС за правата на българите в РСМ

България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на грубо пребития секретар на български клуб в Охрид  Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване. Това се показва в известие на президентската администрация.

Румен Радев остро осъжда систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против българина Християн Пендиков в Охрид.
-->
Президентът смята, че декларираните упоритости за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите задължения за промени и одобряване на демократичните правила в страната, се разминават с действителността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Румен Радев още веднъж ще сложи на вниманието на държавните и държавни ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония, показват от прессекретариата на президента.

Системното нарушение на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на същински прогрес в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи, напомнят още Президенството.

Секретарят на културния клуб " Цар Борис Трети " в Охрид бе грубо пребит нощес, заяви по-рано евродепутатът Андрей Ковачев. Нападателите са били трима и са разпознати. Самият той се е опитал да беседва с потърпевшия по телефона, само че не е съумял, тъй като момчето е със счупена челюст. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. От българското Външно министерсто приканиха Скопие да спре закононарушенията против българите и привикаха македонския дипломат с цел да му връчат протестна нота.

Клуб " Цар Борис Трети " в Охрид бе открит през октомври предходната година и до този миг против него има няколко похищения, като на първо време нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб " Иван Михайлов " в Битоля също бeше обект на посягане. За опита за палеж на постройката условно бе наказан артистът Ламбе Алабаковски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР