България и Унгария са за единно решение за бързи транзитни

...
България и Унгария са за единно решение за бързи транзитни
Коментари Харесай

Българите ще минават безпроблемно през Унгария

България и Унгария са за единно решение за бързи директни коридори за стоките от първа нужда. Новината заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща с унгарския си сътрудник Петер Сиярто във връзка с ограниченията против ковид.

Тя благодари на унгарския си сътрудник за безпроблемното прекосяване на българските жители през Унгария. Успяхме да намерим трайно решение с времеви график сред 21 вечерта до 5 часа сутринта, с цел да може хората да се приберат. Вече няма напрежение, хората знаят за този времеви диапазон, увери Захариева.

По думите й е доста значимо да има общоевропейско решение за бързи директни коридори за стоките от първа нужда - хранителни артикули здравна техника, медикаменти, маски и респиратори.

България била първата, която усетила предизвикатествата пред това да има бързо напредване на транспортните артикули и жителите до страната ни, напомни Захариева. Предизвикателството остава на границата сред България и Турция. Страната ни ще направи всичко допустимо да не се стигне до блокиране на стоките, които минават от Европа към Турция и назад, увери Захариева.

Мерките, които подхващат двете външни министерства за обезпечаването на прибирането на туристите до България и Унгария, са по отношение на тясна съгласуваност и взаимопомощ сред двете страни.

Захариева прикани службите на Европейски Съюз да бъдат също по-активни в координацията за прибиране на европейските жители от всички кътчета на света. Тя приела поканата на унгарския си сътрудник да бъде в Будапеща през октомври месец, с цел да се означи честването на българо-унгарското другарство.

" Важно е възстановяване на координацията на равнище Европейски съюз. Аз имам вяра, че можем да преодолеем ковид, само че е значимо какви послания даваме на света ", сподели още Захариева.

Унгарският министър Петер Сиярто добави, че това е един необичаен случай, когато двама външни министри могат да се срещат. България и Унгария във всяко едно отношение в границите на Европейски Съюз заемат едно мнение, акцентира той и уточни, че мненията имат огромно значение в такива сложни времена като днешните.

По отношение на ковид изразихме солидарността си и се съгласихме, че всяко държавно управление и всяка страна има двойна отговорност по въпроса. Трябва да защитим личните си жители, тяхното здраве и в това време да осигурим непрекъснато зареждане на страната си за работата на стопанската система. Затова би трябвало стоките и техният оборот да вървят безпроблемно и всеки да ги обезпечи, сподели Сиярто.

Стоките би трябвало да минават без проблем през границите на страните ни с понижено очакване на границите, с цел да стигнат в точния момент. Трябва повече европейска помощ и съгласуваност сред страните по въпроса. На европейско равнище би трябвало да се обезпечат европейските коридори за хората, които желаят да стигнат до домовете си. Унгария обезпечава безпроблемно прекосяване на стоките през страната, безапелационен беше унгарският външен министър.

Транзитните коридори работят добре, увери унгарският външен министър и уточни, че се пускат толкоз камиони и коли колкото могат да изоставен Унгария. " Границата на Унгария може да бъде премината единствено легално и по тази причина е издигната ограда на границата със Сърбия и Хърватия, тъй като от там идва незаконният поток от мигранти ", сподели още Петер Сиярто.

Двамата външни министри постигнали единодушие и във връзка с миграцията. Въпросът получава огромно значение сега, тъй като незаконното всеобщо прекосяване на талази мигранти оттук насетне освен е културен и народен риск, само че и съставлява доста огромен здравен риск. Непроверените миграционни талази в този интервал на ковид са невиждан риск за Европа, предизвести Сиярто, който също е на мнение, че би трябвало да се защитят външните граници на Европейски Съюз.

" Докато от Европа ни се карат, ние взехме едно извънредно значимо решение, когато ние и вие построихме оградата на външната граница на Европейски Съюз. Ще защитим Унгария и външната граница на Европейски Съюз, както и вие ще го извършите. Съгласни сме, че би трябвало да се договорим с Турция, тъй като без едно трайно съглашение с Турция натискът върху нас от тази граница ще бъде непостижим ", означи унгарският външен министър.

В умозаключение той уточни, че българите и унгарците се борили доста за разширението на Европейски Съюз и преди няколко дни стигнали до един триумф - започване на договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР