По данни на местните власти нападателят е носел нож и

...
По данни на местните власти нападателят е носел нож и
Коментари Харесай

Желание да се сплашат евреите. Френската полиция застреля въоръ...

По данни на локалните управляващи нападателят е носел нож и стоманен кол. Според чиновник на кметството на Руан пожарът е бил овладян.

" Подпалването на синагога е предпочитание да се сплашат всички евреи ", споделя Йонатан Арфи, началник на CRIF, групата, която сплотява еврейските организации във Франция.

 

" Борбата с антисемитизма е отбрана на Републиката ", акцентира той, написа " The Guardian ".

 

Ели Корхиа, ръководител на организацията на еврейските поклонници Consistoire Central във Франция, благодари на полицията, която е " предотвратила още една антисемитска покруса ".

 

Ръководството на еврейската общественост изрази " яд и горест " от днешния случай в Руан.

 

Le Figaro оповестява, че полицията се е намесила към 6:45 ч. сутринта поради пушек в синагогата в Руан.

 

Служителите видели на покрива обвинен, който по-късно скочил и се нахвърлил върху полицията с стоманен кол и нож и се опитал да намушка служител на реда, оповестява Le Figaro, който се базира на източник.

 

Днешният случай се случва в миг на възходяща угриженост за антисемитизма в Европа. Еврейските общности в цяла Европа се борят с увеличението на речта на омразата, вандализма, издевателството и заканите след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа.

 

През последните седмици основната синагога във Варшава беше атакувана със запалителни бомби, а ръководителят на белгийския съюз на еврейските студенти беше атакуван в Брюксел.

" Статистиката приказва за нарастване със стотици проценти в цяла Европа ", съобщи Пинхас Голдшмидт, ръководител на Конференцията на европейските равини, пред " The Guardian " по-рано тази седмица.

 

Голдшмидт съобщи, че " доста евреи се пробват да скрият еврейството си ". " Един от най-задаваните въпроси към равините след 7 октомври е дали може да се смъкна мезузата [религиозен пергамент в калъф] от вратата ", сподели той и добави: " В момента се следи наклонност към понижаване на броя на равините, които се занимават с това: " Това приказва доста ".

 

Шмуел Любецки, равин в Руан, съобщи, че днешният случай е " фрапантен ".

 

" Важно е да запалителен свещите на Шабат, с цел да покажем, че не се опасяваме ", сподели той.

 

Кметът съобщи, че синагогата в Руан е потърпевша доста

 

Кметът на Руан Никола Майер-Росиньол съобщи, че се допуска, че обвиненият се е качил на резервоар за отпадък и е хвърлил " нещо като коктейл Молотов " в синагогата, като е провокирал пожар и е предизвикал " обилни вреди ", заяви Асошиейтед прес.

 

Националната полиция заяви, че служителите на реда са били предизвестени рано тази заран, че от синагогата в Руан се издига пушек, и са се сблъскали лице в лице с мъжа, когато са пристигнали.

 

Полицията съобщи, че мъжът се е устремил към чиновниците с нож и железен кол.

Един от служителите на реда разкрил огън и ранил смъртоносно мъжа, допълват от полицията.

 

ФрогНюз

Synagogue de Rouen: Yonathan Arfi, président du CRIF confie sa " colère et sa tristesse "
— BFMTV (@BFMTV)
Synagogue visée à Rouen: " Ce soir c'est Shabbat et c'est important d'allumer les bougies pour montrer qu'on n'a pas peur ", déclare Chmouel Lubecki, rabbin de la ville
— BFMTV (@BFMTV)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР