България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три важни проекта,

...
България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три важни проекта,
Коментари Харесай

България и Румъния търсят съвместни инвестиции по три важни проекта

България и Румъния търсят взаимни вложения за три значими плана, заяви през днешния ден след извършеното взаимно съвещание сред българското и румънско държавно управление министър председателят Бойко Борисов. Той изясни, че основните акценти са създаване на инфраструктура.

По думите му първият план е за втори мост до Русе, където това е най-лесно за осъществяване. Той изясни, че от там до Букурещ са 45 километра по права линия. Страната ни проектира сега пътя Русе – Велико Търново до автомагистрала " Хемус ".

Другият план е за Никопол-Турну Мъгуреле , който е приоритет за двете страни. По тематиката е предоставено изследване какъв брой би коствало създаване на мост, ЖП линия и високоскоростен път.

Борисов сподели, че третият план е за автомагистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина към 200 километра. Премиерът съобщи, че е оптимист, тъй като тол системата и концесията на сходни уреди ще привлекат вложения.

Днес двете страни подписаха пет съглашения, измежду които протокол за използване на спогодбата за реадмисия сред България и Румъния от 2006 г.; съглашение за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ както и съглашение за спешна доставка на електрическа енергия.

Премиерът разяснява в отговор на въпрос, че България се намира в извънредно сложна позиция във връзка с мигрантския поток , поради огромната граница с Турция.

Той напомни, че страната ни е построила оборудване на границата за въздържане на незаконните мигранти. Всички в Европа регистрират, че България се оправя най-добре с този въпрос, сподели още Борисов.

Влизането в Шенген на двете страни е политически въпрос, сята министър председателят. Според него с повече такт, умения и дипломация този въпрос може да се реши, още повече, че в Европа са уверени, че двете страни се оправят доста по-добре от шенгенски страни. Продължаваме да работим дружно с Румъния по този въпрос, съобщи министър председателят.

Борисов заяви още, че Румъния поддържа плана за газовия хъб " Балкан ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР