България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол,

...
България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол,
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Очаквам сериозни проблеми за България

България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол, част от преговорната рамка за участието на югозападната ни съседка в Европейския съюз.

" Документът е добър, той е 30 страници, много е огромен. Но за нас е значимо това, което визира Договора за другарство, че огромна част от него са влезнали в този протокол. Единственият проблем, който не е решен до дъно, е казусът за езика. Заради това чакам много съществени проблеми за България ", сподели историкът проф. Христо Матанов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той счита, че въпросът с учебниците ще бъде мъчно решен.

" В протокола е казано, че от образователната 2023-2024 година би трябвало да се пренапишат учебниците по история. Като знам кой ги написа в РСМ, нямам доверие, че този проблем ще мине по този начин безболезнено и без опозиция. Изпълнимо е, само че няма да стане бързо. Протоколът планува и честването на общи годишнини, както и обща история ", добави проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му множеството депутати там са уверени, че македонският език съществува.

" Те не знаят тези детайлности, които ние знаем. Когато ти си изгубил няколко войни, въстания и когато принудително си карал тези хора да се подписват, че са македонци, нямаш право твоите претенции да се реализират на 100%. Шефът на сегашната съпротива - Мицковски, трябваше да стартира с това къде е неговият някогашен началник, който трябваше да влезе в пандиза. Той е в Унгария, само че кой го изведе до такава степен... Изведоха го нашите служби, тъй като не му дадоха паспорта за инспекция на граничните пунктове. И в този момент той държи средствата за всеобщо осведомление, които плюят България ", възмути се историкът.

Според него се продължава с югославската политика.

" Сложен е казусът с българите в Конституцията. Иска се квалифицирано болшинство, което няма ", добави проф. Христо Матанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР