България и Полша ще предложат на срещата на върха в

...
България и Полша ще предложат на срещата на върха в
Коментари Харесай

Полша и България ще искат тръбопроводи за гориво през източния фланг на НАТО

България и Полша ще предложат на срещата на върха в НАТО тази седмица построяването на тръбопроводи за гориво, които минават през целия източен фланг на НАТО, заяви президентът Румен Радев, който се срещна с полския си сътрудник Анджей Дуда в София.

Според Радев този план може да се финансира благодарение на Алианса.

Радев изясни, че работи с сътрудниците си от Румъния и Гърция за възстановяване на тръбопроводите за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния.

Двамата президенти приканиха Европейски Съюз да окаже помощ на страните, които поемат тежестта на бягащите от войната украинци.

" В Украйна от съвсем месец съветската експанзия се развива в цялостен мащаб, макар че не се развива по метода, предстоящ от Путин. Трябва да се освободим от превъзходството на Русия при доставките на петрол и газ ", сподели президентът Дуда.

Радев сподели от своя страна, че " съветската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност ".

" И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания “, сподели Радев.

За разлика от Полша, обаче, България пропусна да укрепи отбранителния си капацитет с спомагателни сили на НАТО. Освен това България и Унгария остават единствените две страни в Европейски Съюз, които не оказват военна помощ на Украйна.

Тези позиции бяха поддържани от Радев, само че във вторник, на общата конференция с Дуда, прикани държавното управление да изпрати каски и бронежилетки.

Те обаче би трябвало да са в помощ на мирните жители. Помощта би трябвало да е ориентирана в регионите с българско малцинство, намиращо се под опасност.

Двамата президенти са се разбрали експертни полски екипи да окажат неотложно подпомагане на България за поддръжката на

Радев означи, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за защита на отечеството. Там се основава и специфичен фонд за поддръжка на въоръжените сили, а в учебните заведения се връщат детайли от образованието по защита.

Радев съобщи, че и в Румъния протичат сходни процеси.

" България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса без действителни и модерно оборудвани качества “, сподели Радев.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР