България е потвърдена за стратегически газов хъб, а още тази

...
България е потвърдена за стратегически газов хъб, а още тази
Коментари Харесай

Борисов мечтае, Тръмп не говори много конкретно, освен за АЕЦ Козлодуй и Черно море

България е „ доказана ” за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски нуклеарни специалисти да видят плана " Белене ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп. По думите на премиера, той оптимално съумял да отбрани българските ползи.
В формалното изказване след срещата, най-важното изречение по енергийните въпроси звучи по този начин: " В тази връзка Съединените щати имат намерение да изпратят механически екип в България, който дружно със своите български сътрудници да изследва опциите за по-нататъшно съдействие в разнообразни области на енергетиката, в това число и нуклеарната. Споделяме визията за създаване единствено на енергийни планове, които имат ясна икономическа основа или комерсиална нужда. ”.
Всъщност, отвън " Белене " - план, за който публично никой в Съединени американски щати не проговори в този момент, конкретика има за АЕЦ " Козлодуй ". Стана ясно, че Вашингтон желае " експедитивно лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво " в " Козлодуй ", като според изказването България е подготвена на такова партньорство. Освен това, Съединени американски щати за следващ път показват удовлетворение от работата по интерконекторите с Гърция и Сърбия – като път за търговия с американски полутечен газ.
Сигурност
Тръмп категорично акцентира, че България купила F-16 т.е. американско военно съоръжение, т.е. най-хубавото в света. Американският президент съобщи и, че Борисов звучи като немец по отбранителните въпроси – поради уговорката България да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за защита още през актуалната година.
В взаимните изказвания след срещата направи усещане следното изречение по адрес на Черно море: " Нашите въоръжени сили са обединени в отбрана на свободата и чакат да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, в това число и Черно море , което е от особена значимост за евроатлантическата сигурност ". Припомняме, че най-малко обществено Борисов не желае да има американска военна база на Черно море. Сега обаче съответно се приказва за координационен център във Варна и основаване на 10-годишна пътна карта за двустранно отбранително съдействие " за противопоставяне на морските, кибернетичните и хибридните закани в черноморския район през идващото десетилетие ". " Двете страни имат предпочитание да си сътрудничат в допълнение както двустранно, по този начин и в границите на НАТО, с цел да поддържат качествата на България за осъществяване на военноморски интервенции, чрез което ще се укрепи нашата групова сигурност по югоизточния фланг на НАТО ", се споделя в изказването за стратегическо партньорство сред България и Съединени американски щати.
По въпроса с базите, в изказването се споделя и, че " Съединените щати и България извличат взаимна изгода от взаимните учения и другите способи за оперативно потребление от страна на Съединени американски щати на образователния полигон " Ново село " и авиобаза " Граф Игнатиево " и имат намерение да проучат способи за по-нататъшно развиване на опциите ни за взаимни учения в бъдеще. " Отделно се споделя, че ще си сътрудничим със Съединени американски щати за заличаване на разнообразни стандартни оръжия.
, има категорично изречение, че Съединени американски щати твърдо поддържат медийната независимост в световен мащаб и България не е изключение от тази позиция. Вашингтон поддържа и битката с корупцията като фактор, рушащ доверието в институциите и икономическия напредък, а съответно Съединени американски щати " имат намерение да окажат поддръжка на България в нейните дейности за справяне с корупцията, която лимитира икономическия напредък и доверието в публичните институции чрез интензивно правосъдно и полицейско съдействие и даване на техническа помощ и образование ".
Езикът в изказването във връзка с външна интервенция в българските национални ползи обаче е много изсъхнал: " Съединените щати поддържат неотдавнашните старания на България да отбрани независимостта и суверенитета на страната от зловредни въздействия. Подкрепяме дълготрайните старания на институциите и организациите, участващи в следствието и разкриването на нарушавания на българското законодателство от страна на злонамерени задгранични фактори и удостоверяваме правото на България да дефинира своето лично бъдеще ".
Съединените щати и България поемат ангажимент да организират постоянен стратегически разговор сред нашите две народи през 2020 година и по-късно, написа в взаимното изказване за край.
Колко значима беше срещата за Съединени американски щати?
" Отнасяйте се добре с него " – по този начин Тръмп приказва в резюме за Бойко Борисов пред чакащите публицисти. Той съобщи, че може и да пристигна на посещаване в България, само че към момента не е поканен от Борисов – президентът на Съединени американски щати изрече тези думи преди същинската среща.
Сподели с твоите другари
По тематиката с визите, Борисов е уверен, че те ще паднат, само че думи в тази тенденция нямаше от страна на Тръмп. Всъщност, доста интензивният особено в Twitter американски президент не разгласява нито дума за срещата си с българския министър председател. За сметка на това, Борисов сподели, че премахването на визовия режим с Канада е ослепителен образец, че България не основава никакви проблеми. " Президентът Тръмп може по този метод да остане в сърцата на българите за доста дълго време ", посочи българският министър ръководител, а публично Съединени американски щати споделиха, че има прогрес, само че нищо съответно като ангажимент за рухване на визовия режим.
Сподели с твоите другари
По данни на Министерството на стопанската система за 2018 година търговията със артикули със Съединени американски щати доближава стойност от над 975 млн. $, а износът ни е на стойност от над 633 млн. $ (без включване на услугите). По оценка на Българската организация за вложения общият размер на директните капиталовложения на Съединени американски щати в България за интервала 1996-2016 година е 1,69 милиарда евро, с което страната се подрежда на 9-о място по мярка на директни задгранични вложения у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР