България е европейски шампион по наказателни процедури в Европейския съюз.

...
България е европейски шампион по наказателни процедури в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Колко можем да загубим заради неспазване на правото на ЕС от управлението на Борисов?

България е европейски първенец по наказателни процедури в Европейския съюз. Причина за това е ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ,.

Данните за наказателните процедури идват от за използването на европейското право. Оказва се, че през 2020 година България е отпред в Европейски Съюз по нови наказателни процедури. Само през тази година Европейска комисия завежда 41 нови производства за определяне на нарушаване против България. А за интервала 2016 - 2020 година има цели 78 случая, в които стартирани наказателни процедури против България поради неизпълнени отговорности не са завършени. Най-много са процедурите за околната среда (18), транспортите (14), вътрешния пазар (11). С по 9 процедури са секторите " Енергетика ", " Правосъдие " и " Миграция ".
 България е достигнала връх на наказателните процедури през предходната година България е достигнала връх на наказателните процедури през предходната година
Европейската комисия е разкрила против България предходната година 41 нови наказателни процедури за неспазване или ненапълно използване на зако...

Само за 2020 година, от 41 процедури 10 са били в бранша " Мобилност и превоз " - обичания на Бойко Борисов. Неговото трето държавно управление се впусна в тежка борба с Еврокомисията и даже заведе дело против нея в Люксембург, с цел да си извоюва правото да не съблюдава напълно Пакета " Мобилност ". Но това не направи огромно усещане в Брюксел, където методично сочеха по какъв начин България се разминава с европейското законодателство. Четири от процедурите бяха за постепенно транспониране на наставления, а шест - за неспазване на регламенти, контракти и решения.

На второ място с по 7 наказателни процедури България се изяви в секторите " Околна среда " и " Енергетика ". Четири са завършилите наказателни процедури в бранша " Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП (малки и междинни предприятия) ". По три са завършилите наказателни процедури в секторите " Правосъдие, съществени права и поданство ", " Здравеопазване и сигурност на храните ", " Миграция и вътрешни работи ". Отделно има две наказателни процедури за финансова непоклатимост, а по една процедура заслужиха секторите " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване " и " Съобщителни мрежи, наличие и технологии ".

Пълният трети мандат на Борисов е завършил с общо 136 наказателни процедури. Но Еврокомисията записва през 2020 година още 100 нови тъжби против България и не се знае какъв брой от тях ще провокират наказателни процедури, както и какъв брой от тези процедури ще свършат в Европейския съд.

Веднага след България през 2020 година е Румъния - с 40 наказателни процедури. Само че северните ни съседи са с три пъти по-голяма територия от нас и с три пъти по-голямо население.
 Европейският съд ще съди България поради Търговския указател Европейският съд ще съди България поради Търговския указател
Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по тази причина, че не е свързала Търговския си указател със системата на Европейски Съюз за т...

Всъщност, Англия е по-напред от България и Румъния през 2020 година, с 62 наказателни процедури, само че Обединеното кралство е по-особен случай - поради Брекзит Лондон почна да не се преценява с европейското право. Така и в безспорни цифри, и в относителни по отношение на своето население България заслужи " привилегията " да стане след време най-чест клиент на Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Разбира се, с цел да стане това, би трябвало да се мине през цялата наказателна процедура - първо Европейска комисия желае стимулирано мнение от съответната страна-членка, в случай че не получи приемлив отговор, още веднъж желае пояснение и в случай че отново то не е приемливо, следва дело в съда. Стигне ли се до такава степен обаче, загубата за провинилата се страна-членка е съвсем сигурна.

Последствия

Стартираните 41 процедури могат да прераснат в правосъдни каузи, в случай че страната не даде доказателства за национални поправителни ограничения. Практиката планува, че след потвърждаване на нарушаването от Съда на Европейски Съюз стартира да тече нов период за осъществяване и в случай че той също не бъде спазен, съдът се събира, с цел да дефинира финансовата глоба. Обикновено тя включва първична еднократна наказателна сума, към която се прибавя ежедневна сума до дефинитивно осъществяване на първото правосъдно решение. България беше осъдена през 2019 година със 77 млн. евро поради произвол в бранша " Енергетика ". В очакване е да научи глобата си и за неспазване на европейските наставления за сигурност на железопътния превоз по дело, което завърши на 28 май 2020 година Засега тя се отърва единствено с заплащане на разноските по делото в Люксембург, само че в случай че Еврокомисията реши, че макар решението на съда не са отстранени видяните нередности, ще има право да заведе второ дело за налагане на по-сериозна финансова глоба.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР