България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна

...
България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна
Коментари Харесай

145 години от Шипченската епопея

България празнува 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна борба, в която родните опълченци потвърждават, че свободата не е подарък, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи.

За единадесета поредна година с национално честване показваме благодарността към героите, показват уредниците от Община Габрово. В утринните часове на 20 август в близкия Соколски манастир ще се състои панихида в памет на починалите в боевете при Шипка, след което ще тръгне и туристически поход към историческия връх. Две нови възстановки ще следят гостите на тържествата – Речта на Царя при откриването на Паметника на свободата и жива картина на "Битката при Орлово гнездо – ден Първи ".

На старопланинския връх "Св. Никола ", където е издигнат Паметникът на свободата, в средата на август през 1877 година, се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската, освободителна за България война. Тогава защитата на Шипченския проход безусловно виси на косъм, а тя щяла да дефинира значително и изхода от цялата война.

Фотографските икони от Руско-турската война 1877-78 година
Днес, на това свято място, което всеки българин посещава най-малко един път в живота си, се намира парк-музей "Шипка-Бузлуджа ". Той обгръща 26 паметника, измежду които батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската война от 1877 - 78 година Паметникът на свободата е най-голямата измежду всички забележителности.

Паметниците на българската независимост
Построен от доброволните дарения на целия български народ, монументът е открит на 26 август 1934 година Висок е 31, 5 м, а до него водят 890 стъпала. "Около 90 хиляди са посетителите годишно, като във времето това място е имало и доста известни посетители ", описа за БНР Бургас Чавдар Ангелов – шеф на националния храм-музей "Шипка ". Според него ползата към върха пораства и това се потвърждава от възстановките, които се вършат през лятото на решителните боеве от Шипченската епопея. Най-многобройни са посетителите на 3 март, когато хиляди изкачват върха, без значение от метеорологичните условия.

"Всичко потегля отсам! На Шипка се поставят основите на българската войска " – споделя шефът на музея. Той прибавя, че това е мястото, където човек би трябвало да си спомни за хората, платили с живота си за нашата независимост. "Тук е мястото да се замислим, че българският народ е претърпял доста по страшни моменти в историческото си развиване и ги е преодолявал. Така е оцелявала България, с помощта на вярата в Бог, на трудолюбието на хората, на поддръжката от фамилията и смелостта на войската “ – споделя историкът Чавдар Ангелов. Честванията не престават до 23 август.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР