Българите зад граница, които желаят да упражнят правото си на

...
Българите зад граница, които желаят да упражнят правото си на
Коментари Харесай

Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Българите зад граница, които желаят да упражнят правото си на избор на 14 ноември, разполагат с още няколко часа да подадат завление за гласоподаване, защото срокът за това изтича през днешния ден в среднощ българско време. Въпреки че подаването на заявление не е наложително изискване за гласоподаване, то доста форсира и улеснява изборния развой и се предизвиква от изборните добоволци в чужбина. Чрез заявките членовете на секционните изборни комисии получават по-точна визия за очкаваната натовареност в изборния ден. Освен това се икономисва време от попълването на място на декларация по пример, която е наложителна за всеки, който не е декларирал авансово къде желае да гласоподава.

До скоро броят на подадените заявление определяше и броя изборни секции отвън България, само че след измененията в Изборния кодекс, осъществени от 45-тото Народно заседание, секции в чужбина се разкриват автоматизирано там, където в последните 5 години са се провеждали избори и са дали своят вот над 100 души. Събирането на най-малко 40 заявки обаче към момента остава изискване за образуването на спомагателни секции, отвън автоматизираните.

За вота през юли българите зад граница подадоха 71 161 заявки за откриване на секции в чужбина, а през април броят им беше съвсем 88 хиляди. За изборите " две в едно " през ноември се чака броят на подадените заявки да е двойно по-малък. Засега най-вече са тези за Турция, Англия и Германия. Във Федерелната република обаче изборни скеции ще има в единствено до 40 адреса отвън дипломатическите и консулските представителства поради ограничавания, наложени от локалните управляващи. Именно по тази причина Централната изборна комисия авансово ограничи и местата, за които могат да се подават заявки, т.е. такива могат да се изпращат единствено за разкритите досега автоматизирани секции.

Одобрените от ЦИК секции в чужбина, където в последните 5 години е имало над 100 подадени гласове, към този момент са съвсем 700. След приключването на периода за подаване на заявки от комисията ще дефинират на какъв брой от тези места въпреки всичко ще могат да бъдат разкрити секции, защото това ще зависи и от потенциала на локалните общности за организация на вота. Очаква се тук-там като Домиканска република или някои гръцки курорти този път да не се организират избори поради неналичието на подадени заявки за въпросните местоположения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР