Българинът е по-песимистично настроени от средния европеец по отношения на

...
Българинът е по-песимистично настроени от средния европеец по отношения на
Коментари Харесай

Ифлацията наложи нова тенденция - кредитите за битови сметки вземат превес

Българинът е по-песимистично настроени от междинния европеец по връзки на бюджета на семействата на фона на растящите цени.   34,34% от сънародниците ни се притесняват, че ще разполагат с по-малко пари за харчене през 2023 година и ще се наложи за вземат заеми, с цел да се оправят със сметките за храна и консумативи.     Това демонстрира изследването Ferratum Insights за това по какъв начин инфлацията въздейства на потребителите в тринадесет европейски страни.

  „ Допитването си слага за цел да изследва действителни обществени трендове по настоящи финансови тематики, а изводите от поставените въпроси ни оказва помощ да задълбочим разбирането си за държанието на потребителите и ни показва трендове и сравними резултати, събрани във всички 13 участващи европейски страни ”, означи Кристиян Каякас, основен изпълнителен шеф на Ferratum.   През 2021 година 22% от интервюираните българите показаха, че съумяват да спестят под 1% от приходите си. Година по-късно този % набъбна трикратно и 66% споделят, че заделят по-малко от 1%. 
  За да свият бюджета на семейството, сънародниците ни първо редуцират или напълно ке лишават от развлечения и пътешестване. Подобно на тях румънците и хърватите също се отхвърлят от пътувания, само че надалеч по-малко от развлечения спрямо българите.    Данните сочат, че на единствено 35% от запитаните българи заплатите са увеличени и подхождат на инфлацията. В резултата на това огромна част от семействата свиват разноските си освен за отдих и развлечения, само че и за храна.  

   Повечето българи (54%) настояват, че се затрудняват да платят сметките си в период и прибягват до дребни заеми, с цел да се оправят с заплащанията.  

   Средното повишаване на живота в Европейски Съюз през този век е 2.2 на 100. През октомври 2022 година инфлацията доближи най-високото си историическо равнище от 11.5 %.    Тогава и компанията за потребителски заеми Ferratum започва това изследване, с цел да получи визия за държанието и упованията на европейските консуматори.    Респондентите на изследването на европейци на възраст от 18 до 60 години и са в групи с ниски, междинни и по-високи приходи. Те отговаряха на въпроси по отношение на държанието при харчене и икономическите проблеми за идната година, като финансови терзания, спестовни проекти и вероятен интерес към вложение в парцели.   „ Ferratum Insights ни оказва помощ да разберем потребностите на нашите клиенти от финансови услуги и поддръжка. Живеем в бурни времена с милиони уязвими семейства в цяла Европа, които са мощно наранени от инфлацията и всички последствия от нея. С изследването искахме да подчертаем, че това в действителност е глобален/паневропейски феномен ”, акцентира Каякас.   Една от нашите съществени полезности като компанията е прозрачността във връзка с ценообразуването – това, което виждате, е това, което  получавате. „ В същото време ние сме още по-ангажирани от всеки път да подсигуряваме, че нашите клиенти схващат последствията от вземането на заем и по какъв начин това може да повлияе в допълнение върху тяхното  финансово положение ”, добавя мениджърът. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР