Бъдещето на вдигането на тежести и бокса като олимпийски спортове

...
Бъдещето на вдигането на тежести и бокса като олимпийски спортове
Коментари Харесай

Бъдещето на щангите и бокса в олимпийската програма e под въпрос

Бъдещето на повдигането на тежести и бокса като олимпийски спортове не е обезпечено, разгласи президентът на Международния олимпийски игри (МОК) Томас Бах. Заради свадите в двата спорта те могат да отпаднат от олимпийската стратегия надлежно за игрите през 2024 и 2028 година

По-критична е обстановката с щангите, които са разкъсвани от проблеми с допинга. През октомври двете водещи сили повдигането на тежести - Русия и Китай, бяха изхвърлени от спорта дружно с още седем страни - Турция, Украйна, Казахстан, Беларус, Молдова, Армения и Азербайджан.

Боксът рискува мястото си в олимпийската стратегия поради съмнения в корупция и споразумяване на мачове на управително равнище. Миналата година стартира следствие против Световната боксова асоциация (AIBA), което се управлява от ръководителя на Етичната комисия на МОК Пакерт Жерар-Запели.

Сред най-сериозни проблеми, които МОК регистрира, е назначението на узбекистанеца Гафур Рахимов за президент и подозренията в манипулиране на мачове по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година Рахимов е свързван с проведената престъпност, само че все пак беше определен за краткотраен президент на AIBA.

" Мястото на повдигането на тежести в програмата на Париж 2014 си остава условно. Имаме потребност да забележим по-голяма поддръжка от федерациите към интернационалната федерация за една нова и по-сериозна битка с допинга ", сподели Бак. Той добави, че " МОК си резервира правото да не включи бокса в игрите през 2028 година ".

 Бъдещето на щангите и бокса в олимпийската стратегия e под въпрос
© Reuters

В същото време германецът съобщи, че в близко бъдеще електронните спортове няма да станат олимпийски. В събота ще се организира конгрес с присъединяване на ръководителите на МОК, на който " ще бъдат разисквани всички въпроси с буквата е ".

" Ще отидем на тази полемика без никакви предубеждения. Все още има необятен кръг от въпроси по тази тематика и към момента няма единодушие по най-съществения - спорт ли е това? "

" Моето мнение е, че тези професионални играчи се приготвят и състезават по метод, който може да бъде съпоставен с този в обичайните спортове. Нужни са централизация, бърза реакция, тактически знания. Те би трябвало да бъдат мощни освен душевен, само че и физически ", продължи Бах.

" Не всички обаче са съгласни с това, а даже да бяха, по-късно ще изникне нова серия въпроси. Само за експерти ли да бъде, или и за тези, които седят на дивана у дома, ядат чипс и играят десетина минути дневно? Какъв вид игри да бъдат включени? След това кой ще бъде нашият сътрудник - основателите на игрите, уредниците на шампионата, тимовете? Кой може да подсигурява, че разпоредбите ще се съблюдават. Без допинг проби? Те споделят, че не са нужни, тъй като не оказва въздействие. Чувал съм това опрощение и от други. Ще е належащо време. Докато не отговорим на всички тези въпроси, няма смисъл да приказваме за мястото на електронните спортове в олимпийската стратегия ", сподели още президентът на МОК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР