Азиатските пазари са в замислено настроение днес, докато инвеститорите изчакват,

...
Азиатските пазари са в замислено настроение днес, докато инвеститорите изчакват,
Коментари Харесай

Доларът и петролът поскъпват преди решението за лихвите на Фед

Азиатските пазари са в замислено въодушевление през днешния ден, до момента в който вложителите изчакват, с цел да видят какъв брой нападателно Федералният запас ще увеличи лихвите, като доста от тях се притесняват, че тези дейности ще тласнат международната стопанска система към криза.

Доходността по щатските държавни облигации доближи най-високите си стойности от десетилетие, а доларът нарастна до 20-годишен връх на фона на упованията, че Фед ще вдигне лихвата със 75 базисни пункта до 1.50-1.75% по-късно през днешния ден.

Това би било най-голямото нарастване от 1994 година, а пазарите към този момент чакат главната рента да доближи 3.75-4.0% до края на годината.

"На фона на високата инфлация, повишаващите се лихви и засилващите се опасения по отношение на криза, щатският борсов показател S&P 500 записа най-лошия си старт на годината от 1962 година, " означиха анализатори от Goldman Sachs.

Малцина смели вложители търсеха преференциални покупко-продажби през днешния ден, като фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.4%, до момента в който тези на Nasdaq отчитаха покачване от 0.6%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 и на FTSE нарастваха с 0.3% и 0.2%, респективно.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отчиташе растеж от 0.2%, само че бележи внезапен спад за седмицата.

Японският Nikkei изгуби 0.6%, само че пазарните настройки бяха подкрепени от изследване, което сподели възстановяване на доверието измежду японските производители.

Изнесените данни за продажбите на дребно и промишленото произвеждане в Китай за май бяха малко по-добри от предстоящите, само че към момента отчитаха резултатите от локдауните поради COVID-19.

Властите в Пекин предизвестиха през вчерашния ден, че градът с население от 22 милиона души "се надпреварва с времето ", с цел да овладее най-сериозното разпространяване на болестта от началото на пандемията, осведоми Ройтерс.

Пазарите на облигации бележат лек растеж, като доходността по 10-годишните щатски държавни облигации понижава до 3.43%, откакто през вчерашния ден доближи връх от 3.498%.

Доходността по двегодишните бумаги беше на равнище от 3.38%, откакто през вчерашния ден докосна най-високото си равнище от 2007 година при 3.456%.

Случващото се при държавните облигации поддържа $, който нарастна до 20-годишен връх по отношение на кошница от валути, като растежът беше управляван най-много от повишаването по отношение на йената.

Доларът се разменяше против 135.27 йени, откакто преди този момент нарастна до най-високите си равнища от 1998 година при 135.60.

Поредното повишаване пристигна, откакто Централната банка на Япония ускори изкупуването на облигации за поддържането на лихвите покрай нула, макар че по-голямата част от света стяга паричната си политика.

Еврото се задържа при 1.0440 по отношение на $, близо до достигнатото през май дъно от 1.0348.

Повишаващата се рентабилност по държавните облигации и скъпият $ се отразяват отрицателно на златото, което се търгува покрай най-ниското си равнище от месец при 1 816 $ за тройунция.

Цените на петрола набъбнаха, откакто ОПЕК удостовери прогнозата си, че през 2022 година търсенето на суровината в международен мащаб ще надвиши равнищата отпреди пандемията.

Брентът нараства с 22 цента до 121.39 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт нараства с 20 цента до 119.13 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР