Азиатските борсови индекси последваха тези на Уолстрийт и отчетоха повишения,

...
Азиатските борсови индекси последваха тези на Уолстрийт и отчетоха повишения,
Коментари Харесай

Фед вдигна лихвите с още 75 пункта, но пазарите реагираха позитивно

Азиатските борсови показатели последваха тези на Уолстрийт и регистрираха покачвания, откакто нощес Федералният запас на Съединените щати разгласи следващото нарастване на главния лихвен %.

Този път то беше с 0.75 процентни пункта до диапазон от 2.25%-2.5%.

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл още веднъж удостовери желанията на институцията да направи всичко належащо за ограничението на инфлацията.

В същото време обаче той означи, че "в някакъв миг " би било уместно темповете на покачване на лихвите да се забавят.

Думите му бяха изтълкувани от вложителите като сигнал, че Фед ще понижи своята настъпателност във връзка с лихвите, вследствие на което беше регистрирано известно усмиряване на облигационния пазар, а доларът падна до триседмично дъно по отношение на йената.

Към момента консенсусните упования на пазарните са за покачване на главната рента в Съединени американски щати с най-малко още 100 базисни пункта до края на годината.

Но единствено намекът за понижаване на нападателните стъпки от страна Фед беше задоволителен, с цел да вдъхне оптимизъм на Уолстрийт. Широкият показател S&P 500 през вчерашния ден затвори с покачване от 2.62%, Dow Jones Industrial Average регистрира растеж от 1.4%, а Nasdaq Composite завърши сесията с растеж от над 4 на 100.

Тази заран в азиатско-тихоокеанския район MSCI Asia Pacific регистрира покачване от 0.5%. Японският Nikkei добави 0.3%, а южнокорейският KOSPI записва растеж от 0.9%.

В същото време акциите на няколко огромни американски софтуерни компании, в това число Meta Platforms (компанията майка на Facebook), се намалиха в следборсовата търговия, защото неприятните тримесечни резултати подчертаха страховете от криза.

Вниманието в този момент се насочва към данните за брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати за второто тримесечие, като възможната негативна стойност би отговарила на техническото определение за криза, макар че американското държавно управление има собствен личен способ за установяване на този индикатор.

Средните прогнози са за растеж на американската стопанска система от 0.5%.

На валутните пазари доларовият показател, който мери придвижването на "зелените пари " по отношение на кошница от шест водещи международни валути, се намали до 106.21 пункта, като загуби 0.7% от цената си след решението за лихвите в Съединени американски щати и конференцията на Джеръм Пауъл.

Спрямо японската йена доларът падна с 0.9% до 135.27, а еврото се търгува на равнище към около 1.0210 $, повишавайки се с близо % за една нощ.

Американският лек недопечен нефт нарастна с 1% в утринната търговия до 98.36 $ за барел, до момента в който сортът Брент добави 0.9% до 102.68 $.

Златото също нарастна с близо % до 1735 $ за тройунция, подкрепено от спада на $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР