Азиатските акции се понижиха, доходността на американските облигации се повиши,

...
Азиатските акции се понижиха, доходността на американските облигации се повиши,
Коментари Харесай

Инфлационните очаквания разтревожиха азиатските инвеститори

Азиатските акции се намалиха, доходността на американските облигации се увеличи, а щатският $ доближи 20-годишен връх по отношение на йената в четвъртък, на фона на терзанията на вложителите за нови покачвания на лихвите преди основната среща на Европейската централна банка по-късно през днешния ден.

В допълнение към загрижеността по отношение на европейската инфлация, данните демонстрират, че стопанската система на еврозоната пораства доста по-бързо през първото тримесечие, спрямо предходните три месеца, макар войната в Украйна.

Пазарните участници чакат данните за потребителските цени в Съединени американски щати в петък, за които Белият дом съобщи, че чака да бъдат високи. Икономистите чакат годишната инфлация да бъде 8.3%, съгласно изследване на Ройтерс.

Азиатските борсови показатели се повишиха с към 8% от близо двугодишните дъна, достигнати предишния месец, само че вложителите остават обезпокоени, че стягането на политиката на Европейската централна банка и Федералния запас за надзор на инфлацията може да провокира криза.

В утринната търговия през днешния ден районният показател на азиатско-тихоокеанските акции MSCI се намали с 0.4%, като последва низходящото на американските показатели в предходния ден..

Австралийскят S&P ASX 200 се намали с 1.2%, южнокорейският KOSPI регистрира спад от 0.64%, а хонгконгският Hang Seng означи лек растеж от 0.2%.

В Япония Nikkei 225 остава съвсем без смяна по отношение на вчерашните си равнища.

Късно нощес на Уолстрийт Dow Jones Industrial Average падна с 0.81%, S&P 500 загуби 1.08%, а Nasdaq Composite се намали с 0.73%.

Очакваните данни за инфлацията в Съединени американски щати "натежаха " върху американските облигации.

Доходността по 10-годишните държавни скъпи бумаги на страната се повиши до 3.0548%, а тази по 2-годишните ДЦК означи нарастване до 2.8027%.

Повишаването на доходността поддържа американската валута, изключително по отношение на йената, която падна до 20-годишно дъно от 134.56 йени за $. Японската валута носи негативите от "разминаването " в политиките, като Японската централна банка остава една от дребното световни централни банки, които към момента поддържат паричните тласъци.

Цената на петрола се увеличи до най-високите си равнища от три месеца насам, на фона на очакванията за мощно търсене в Съединени американски щати и икономическо възобновяване в Китай, където рестриктивните мерки, наложени поради COVID-19, последователно се облекчават.

Сортът брент се търгува на 123.83 $ за барел, или с 0.2% над равнищата от през вчерашния ден, а американският лек недопечен нефт добави 0.17% до 122.32 $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР