Авторът е професор по политология в катедра Политология на СУ

...
Авторът е професор по политология в катедра Политология на СУ
Коментари Харесай

Как партиите обещават да противодействат на корупцията

Авторът е професор по политология в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ".

Противодействието на корупцията може да разчита на дълготраен резултат единствено в случай че следва базисни критерии като: овластеност на жителите, липса на недосегаеми персони и сфери, неспособност за политически надзор върху резултатите. Извън гравитационното поле на тези критерии, антикорупционните институции, закони и етични кодекси губят жизнеспособност и се трансформират в средство за почистване на политически сметки и мотив за обществени доклади. Изхождайки от тази позиция, ще направя незадълбочен сериозен обзор на антикорупционните предизборни платформи. Те са показателни освен за отношението на партиите към обществения ред, само че и за реализма, с който са изработвани предизборните им платформи въобще.

Предизборната платформа на ГЕРБ отделя в количествено отношение най-голямо място за тематиката " корупция ". Това е естествена защитна реакция против масираните обвинявания в корупция на държавните управления, излъчени от тази партия. Но профилът на приетата от партията корупционна симптоматика, логиката на употребяваната обосновка и абстрактността на дефинираните цели не приказват за ангажираност с някаква практическа реализация. Пледоариите на тематика корупция съставляват микс от морални присъди против нея, доклади за " постигнатото ", нереални формулировки на (все още) нерешените проблеми и общо адресирани антикорупционни ограничения. Нищо в тези пледоарии не заплашва досегашното статукво.

Да вземем съответни образци. Може ли да се направи по-празна антикорупционна дефиниция от обещанието, че ще се затворят малките врати за корупцията в контролната и административна активност? Кой, по какъв начин и против кого ще затваря тези " малки врати "? С какво плануваното консолидиране на антикорупционното законодателство и конституиране на обединен антикорупционен орган покачва успеваемостта в противодействието на корупцията на това законодателство или този орган? Приемането на антикорупционен проект от всяко министерство прави ли антикорупцията по-ефективна и няма ли заплаха точно този проект да блокира вероятни рецензии на министерството извън? Минимизирането на контакта сред жителите и администрацията е обща антикорупционна мярка, само че в България същата мярка не би ли лимитирала гражданския надзор?

Какъв дух би трябвало да имат предвижданите законови промени, в случай че желаят да подобрят следствията на корупцията? Предлаганата спомагателна отбрана на подаващите сигнали за корупция може ли да ги защищити и от самия " бранител "? Създаването на централизиран електронен указател на административно-наказателните производства (идея, близка и до други платформи) с какво подсигурява по-важното - че в него ще се появят имената на най-затъналите в корупционни зависимости чиновници? Подобни ограничения могат да бъдат ефикасни единствено тогава, когато са структурирани по този начин, че да бъдат използвани против всички, в това число против тези, които въплъщават битката с корупцията.

Накрая, измежду предложенията попадат и позитивните хрумвания за обезпечаване на непрестанен достъп до делата за корупция или за въвеждане на правото на самостоятелни тъжби до Конституционния съд (КС). Но поради огромните умения на българския законотворец да отваря малки врати за заобикаляне на общите формулировки в закона посредством голям брой изключения, тези ограничения сами по себе си мъчно ще доведат до видим резултат. Особено в случай че пазителите на обществения ред са същите - безусловно или като нрав.

Движение за права и свободи не е сметнало за належащо да спомене корупцията в своите систематизирани в мемориален жанр предизборни тези. Но това не е изненадващо. Като партия, която от дълго време е намерила кей в окото на корупционната стихия, тя няма по какъв начин да види проблем с корупцията или да признае основателността на обвиняванията в корупция, идващи извън.

Българска социалистическа партия е дефинирала редица цели, които разказват обособени аспекти на едно мечтано общество без корупция: правосъден надзор върху актовете на основния прокурор, нова правосъдна карта (гарантираща еднакъв достъп до правосъдие), бърз и обективен развой, персонална имуществена отговорност на длъжностните лица, нарушаващи главните права на жителите. Това са обичайни антикорупционни цели, които могат да не оставят никаква диря върху корупционните практики или да доведат до някакъв триумф, според от това - кой ги осъществя. Тоест такива цели увисват във въздуха, в случай че не са обезпечени от механизми, които биха им придали необратим и универсално използван темперамент.

Вторият пункт в антикорупционната политика на Българска социалистическа партия дава израз на нейния обичаен афинитет към нарасналата роля на държавните институции. Предлагат се промени в структурата и функционалностите на Антикорупционната комисия, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет. Кое обаче дава съображение да се счита, че в случай че през днешния ден упоменатите институции носят вируса на корупцията, те ще могат да изпълнят предстоящата от тях задача? В превзетата страна сходно подозрение е наложителна насочна точка и допуска напълно друго операционализиране на тактиката.

Едва третият пункт в антикорупционната визия на Българска социалистическа партия има по-реализуем антикорупционен капацитет, тъй като интуитивно изправя ползите на болшинството против ползите на корумпираните. Като изпитание в тази посока може да се интерпретира концепцията, законодателният развой да не позволява лобистки и корупционни текстове. За задачата се планува необятно публично разискване на законопроектите, смяна в правилника на Народното събрание, дейна активност на Съвета по законодателство към Народното събрание и в избрани случаи - сезиране на Конституционен съд. Положителното в тези, към момента не синхронизирани пожелания, е разширението на кръга от лица, консултиращи и наблюдаващи законодателния развой. Този развой, обаче, е единствено повод към едно дейно и безапелационно овластяване на жителите за присъединяване във образуването на антикорупционните политики.

" ИТН " постулира сбито правилото за изправяне на болшинството против корумпираните посредством поощряване на публичната зоркост към деянията на корупция. Останалите ограничения страдат от необятно публикуваната в антикорупцията уязвимост на общата дефиниция. Например, въвеждането на механизми за надзор и преустановяване на корупцията, за бистрота при изразходването на обществени средства и осъществяването на публични поръчки, не задължават с нищо съответно който и да е чиновник, т. е. на процедура оставят необятно място за политическа и партийна интерпретация. Други формулировки просто показват предпочитание да се отстрани корупцията от някои основни сфери на обществото.

Голямата цел на " Изправи се БГ! Ние идваме " е да демонтира модела на едноличната корупционна власт. Антикорупционната им платформа е пропита от патоса на уличните митинги. Тя дава великодушна визия за зоните, наранени от корупцията - било като прави оценка положението на страната, било като акцентира обособени аргументи за корупцията, било като предлага голям брой ограничения за справяне с нея.

Някои от на практика значимите ограничения включват: опростяването на метода за кандидатстване по европейските стратегии посредством елиминирането на външните консултанти (в основата на корупцията и неефективното асимилиране на европейските фондове); въвеждането на строги правила за етично държание на магистратите; обновяването на Висшия правосъден съвет; премахването на политическите и субективните критерии в кариерното израстване в правосъдната система и полицията; признанието за медиите и гражданското общество като неизползвани сили в битката с корупцията; измененията в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс за ускорение на процедурите против корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност; въвеждането на цифрови и видео системи.

Изработени в шума на уличните митинги, редица антикорупционни ограничения на " Изправи се БГ! Ние идваме " обаче не разсънват задоволително доверие в тяхната успеваемост. Част от тях се свеждат до апели да се лимитират деянията на корупцията в дадена област. Такива са, да вземем за пример, предложенията за ограничение на политическите съображения при назначения в локалната власт, за ограничение на корупционните практики измежду администрацията под натиска на политически ползи и прочие Но лекуването на едно заболяване, каквото е корупцията, не може да се организира сполучливо посредством апели за неговото ограничение. Нужни са механизми, които раздират връзките и зависимостите, върху които стъпва корупцията. А някои от тези механизми имат капацитета да лимитират корупцията даже отвън сферата, в която са приложени.

Други оферти са противоречиви от съдържателна позиция. Например, предлагането да се вкарат ясни правила за работа на Висш съдебен съвет или да се покачат възнагражденията в правоохранителните действия не могат да проработят, защото афинитетът към корупционните практики надали се дължи на недостиг или неведение.

" Продължаваме промяната " (ПП) е оповестила в своята предизборна платформа нулева приемливост към корупцията в 13 публични сфери. Това е извънредно внимание към казуса за корупцията от страна на една толкоз млада партия. И в същото време този лайтмотив носи наивността на антикорупцията в страните, където водачите на тази партия са се обучавали и работили - страни с ниски равнища на корупция. В една превзета от корупцията страна обаче, този апел надали значи освен това от декларация на персоналната морална позиция на партийните водачи. По аналогични аргументи са дефинирани още няколко добре познати в антикорупцията цели, без обаче да са операционализирани по този начин, че да станат изпълними и ефикасни в изискванията на една " превзета страна ". Затова обичайните антикорупционни ограничения като цялостна бистрота и използване на " най-хубавите практики " имат чисто морализаторски темперамент.

Реалните планове на тази партия да окаже сериозна опозиция на корупцията личат в тези ограничения, които уголемяват кръга от лица и институции, призвани да противодействат на корупцията. В този дух са предложенията да се разшири кръга на прокурорите, които могат да проверяват лица с имунитет или кръга на съдиите, които преглеждат делата за корупция. Предлага се и основаване на Прокурорски съвет, доминиран от представителите на парламентарната (обществената) квота; опция за разкриване на процедура за освобождение от служба на основния прокурор с болшинство от три пети в Народното събрание ; отчитане пред парламента; понижаване на мандата му на 5 години; включване на Конституционния съд като решителен орган в тази процедура - все ограничения, ориентирани против концентрацията на власт в институцията на основния прокурор.

В добавка към този пакет от ограничения се предлага основният прокурор да се концентрира върху функционалностите му в наказателния развой, за да се лимитират опциите му за случайно практикуване на власт в други области. Що се отнася до механизмите за подаване на сигнали за корупция и възстановяване на материалното стимулиране на хората, работещи в областта на корупцията, Политическа партия следва директивите на Европейски Съюз.

 Българската корупцияС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Програмата на " Демократична България " ( ДБ) е най-богатата на реализуеми антикорупционни механизми. Естествено, антикорупционните и правоохранителни институции са обект на първокачествен интерес. Като начало се предлага проверка на дирекция " Финансово разузнаване към ДАНС ", прокуратурата и антикорупционната комисия; чуване на шефа и подуправителя на Българска народна банка по тематиката с кредитополучателите на ББР и свадите по Закона за ограниченията против изпирането на пари през последните 5 години; увеличение на съдействието на ДАНС с партньорски служби в чужбина за финансово разузнаване, действително идентифициране на рискови лица и интервенции.

Предлага се промяна на ръководителите на ДАНС и антикорупционната комисия КПКОНПИ (а в средносрочна вероятност - закриване на КПКОНПИ), както и елиминиране на политическата интервенция при съставянето на антикорупционни, регулаторни и одитни институции. В духа на обществения надзор се предлага отчетност както в прокуратурата, по този начин и при изразходването на обществени запаси. В тази посока е насочено и предлагането за въвеждане на отворени и транспарантни регистри, осигуряващи постоянна и комфортна информация на медиите и гражданското общество.

В платформата на Демократична България също се появява концепцията за спомагателна отбрана на сигналоподателите, разкриващи корупция, като се предлага използването на английския и американски модел на организация, преследващ корупционните практики по целия свят и даващ % от наложените санкции на подалите сигнала. Предлага се кариерното развиване на административните ръководители да бъде обвързано с интегритета и успеваемостта на подчинените администрации в самия Закон за държавния чиновник. Към коруптогенната сфера на публичните поръчки се ползва цялостен пакет от ограничения: проверка на най-големите поръчки с непосредствено възлагане, с акцент върху пътното строителство ; предаване онлайн на работата на комисиите по публични поръчки над избрана сума; дезархивиране на документите по всяка поръчка след пет/седем години; разширение на наложителната информация по отношение на участващите длъжностни лица, техния опит и експертиза. Общата цел е корупцията да стане стопански и бюджетно неизгодна. Оригинално е и предлагането да се сътвори изчерпателен център към Министерски съвет, който да следи отворените източници по отношение на корупционните опасности и да прави мониторинг на институциите, работещи по тях.

В последна сметка, предизборните платформи дават напълно действителни съдържателни учредения за разделянето " партии на статуквото " и " партии на смяната ". В платформите на първите доминират едроформатни универсализиращи цели, чиято конструкция издава лидерския темперамент на тези партии. Обратно - в платформите на партиите на смяната се срещат повече ограничения, които овластяват самите жители и трансформират решаването на публичните проблеми, в това число елиминирането на корупцията, в тяхна лична грижа. Именно политикът, който слага бъдещето на жителите в личните им ръце, прави допустимо най-хубавото за тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР