Автор: Виктория Атанасова, e-vestnik.bgШвеция изглежда е държавата, която до момента

...
Автор: Виктория Атанасова, e-vestnik.bgШвеция изглежда е държавата, която до момента
Коментари Харесай

Коронавирус: Ще успее ли Швеция с най-меките мерки в Европа и идеята за колективен имунитет?

Автор: Виктория Атанасова, e-vestnik.bg

Швеция наподобява е страната, която досега подхваща най-меки ограничения в Европа и новините за разпространяване на вируса COVID-19 са посрещани по-спокойно в съпоставяне със прилежащите скандинавски страни. В Швеция университетите, учебните заведения и детските градини не престават да работят, а по улиците или в градския превоз не се виждат хора с маски.

В някои заведения в тоалетните има ръкавици за еднократна приложимост, предоставени за прилагане от клиентите. Работодателите са насърчавани да изпратят, когато е допустимо, чиновниците си да работят от у дома.

Според държавният епидемиолог Андерс Тегнел предлагането за построяването на всеобщ имунитет е „ частично “ вярно, само че това не е държавната тактика: „ Нашата съществена цел в този момент е допустимо най-бавно да се популяризира болестта. “

Основният апел към популацията е хората, които имат признаци, да се самоограничат и да се лекуват вкъщи, с цел да не се предава болестта посредством болничните заведения. Преди няколко дни от болничните заведения афишират, че стопират да тестват дали болестта е ковид или грип.

Аника Линде, държавен епидемиолог сред 2005 и 2013 година, споделя в изявление за осведомителната организация TT, че „ Службата за публично здраве е избрала тактиката, която е може би най-устойчивата в дълготраен проект “.

„ Вярвам, че тактиката на Службата за публично здраве е да реализираме имунитет на популацията, допустимо най-вече хора да бъдат инфектирани, без да се разболяват съществено и по този метод да бъдат ваксинирани. Важно е обаче да се разтегне във времето протичането на инфекцията и да се понижи пикът на броя на хората, които се разболяват по едно и също време, с цел да се улесни работата на медицинските служби “, споделя Аника Линде пред TT.

Под групов имунитет се схваща, че в случай че задоволително огромна част от популацията, нормално към шест от 10 души, са ваксинирани против вируса посредством ваксина или преболедуване, разпространяването на инфекцията ще намалее непринудено.

Карин Тегмарк Уайзъл, ръководителка на отдел за публично опазване на здравето, оспори, че ръководството употребява само тактиката за груповия имунитет, в предаването „ Добро утро, свят “ на шведското радио.

„ Сега задачата е непременно да се забави инфекцията. Напълно правилно е, че се реализира групов имунитет измежду хората в общността, при които болестта протича по добър метод и това също по този начин ще отбрани възрастните хора. Но това не е нашето желание сега. То е да се уверим, че инфекцията не се популяризира. “

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел: Опитваме се да забавим инфекцията допустимо най-вече
Стратегията за създаване на групов имунитет е „ частично “ вярна, съгласно Андерс Тегнел, сегашен държавен епидемиолог, който разяснява разсъжденията на Аника Линде пред „ Експресен “.

– Отчасти това е по този начин, казусът е, че към момента в действителност не знаем по какъв начин наподобява груповият имунитет за това заболяване, към момента е малко неразбираемо. Все още нямаме положителни данни за това, защото не са направени нужните изследвани. Затова нашата съществена цел в този момент е разпространяването на инфекцията да върви допустимо най-бавно и несъмнено в дълготраен проект да се построи подобен вид имунитет в обществото, който да защищава от бързото разпространие на инфекцията в бъдеще.

– Но това ли е вашата тактика, хората да бъдат инфектирани и да си изградят имунитет, тъй че слабите да бъдат предпазени?

– Не, не главно, само че основата на нашата тактика е да се опитаме да забавим инфекцията допустимо най-вече. Всъщност не знаем по какъв начин би изглеждал груповият имунитет при този тип заболяване, тъй че е доста необичайно да се каже, че това е тактиката, когато не знаем каква е задачата. Но ние знаем каква е задачата: да се понижи разпространяването на инфекцията и знаем по какъв начин да я реализираме. Всичко е в това да си останете вкъщи, когато сте заболели. Това е разковничето.

След изявлението на Аника Линде пред TT разнообразни политици подлагат на критика тактиката за груповия имунитет като несъответствуваща. Със близо 1000 регистрирани досега, Швеция остава една от страните с най-меки ограничения против разпространяването на ковид.

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР