Автор: ОбективноДесетки уникални руски книги на обща стойност над 2,6

...
Автор: ОбективноДесетки уникални руски книги на обща стойност над 2,6
Коментари Харесай

Редки издания на Пушкин и Гогол са откраднати от библиотеки в цяла Европа

Автор: Обективно

Десетки неповторими съветски книги на обща стойност над 2,6 милиона $, в това число творби на поета Александър Пушкин, са били откраднати от библиотеки в цяла Европа от началото на спора в Украйна през 2022 година

Една от първите обири е станала през април 2022 година в библиотеката на университета в Тарту в Естония. Двама мъже, представящи се за украински откриватели, са взели няколко тома от 19-ти век, съдържащи творбите на Пушкин (1799-1837) и Николай Гогол (1809-1852), заяви „ Ню Йорк Таймс “.

Четири месеца по-късно рутинна годишна инвентаризация в библиотеката е открила, че осем книги, с които същите мъже са се съветвали, са изчезнали. Те са сменени с копия с такова високо качество, че единствено специалистите могат да открият разликата.

Подобни произшествия с редки съветски книги на стойност десетки до стотици хиляди долари са докладвани в огромни библиотеки в цяла Европа, в това число Националната библиотека на Латвия, Държавната библиотека на Берлин, Националната библиотека на Финландия и Националната библиотека на Франция. Библиотеката на Варшавския университет е най-тежко наранена, като 78 книги са в неопределеност, съгласно Европол.

В множеството случаи те са сменени с висококачествени факсимилета, които имитират даже изхабяването на хартията, обвързвано с възрастта на оригиналите, което допуска комплицирана интервенция.

Библиотеките са лесна цел, защото постоянно са недофинансирани и им липсва сигурност, разяснява Пиер-Ив Гилемет, дилър в Лондон, профилиран в редки съветски книги.

„ Лесно е да получиш книгите, елементарно е да знаеш кои книги би трябвало да получиш и е елементарно да знаеш цената “, изясни той.

Западните наказания не разрешават на търговците от Европейски Съюз да продават редки книги на руснаци, което води до интервенции в сянка, които са сложни за следене. Откраднатите съветски книги обаче надали ще се появят на публични западни търгове, съгласно Гилемет.

Специално френско полицейско звено, борещо се с кражбите на културни полезности, следи следствието във Франция и координира полицейските дейности в цяла Европа, а девет души са арестувани по отношение на кражбите, съгласно Европол. Според „ Ню Йорк Таймс “ френските управляващи подозират опит на Русия да репатрира културните си полезности.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР