Автор: Веселин Киров за ГласовеУрсула Гертруд фон дер Лайен обяви

...
Автор: Веселин Киров за ГласовеУрсула Гертруд фон дер Лайен обяви
Коментари Харесай

ЕС да се концентрира върху реиндустриализацията, финансовата си стабилност и защитата на своите граници

Автор: Веселин Киров за " Гласове "

Урсула Гертруд фон дер Лайен разгласи през декември 2023 година, че приоритет през идващия и мандат ще бъде разширението на Европейският съюз до 37 страни. Наскоро бяха утвърдени молбите на Украйна, Молдова и Грузия за влизане в Европа, които са в допълнение към тези на Турция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Албания. Ако сходно развиване на процесите  не бъде прекратено, не трябва да се изключва несвоевременен разпад на Европейския съюз. Какви са проблемите и решенията, ще бъде оценено в идващите редове.

Понастоящем Европейски Съюз е на кръстопът. Няма консенсус за бъдещето на Съюза, който от ден на ден се трансформира в едно квази федерално политическо обучение, заради своето поетапното преобразяване от икономическа в политическа общественост. Основните рецесии, с които се сблъскват европейците сега са деиндустриализацията, миграцията и финансовата неустойчивост.

Деиндустриализацията е подбудена главно от спора в Украйна, за който Европейски Съюз вместо да бъде посредник, пое ролята на спонсор на един недемократичен киевски режим, който забрани опозицията в страната, изкара Украйна от Съвета на Европа и анулира постоянните президентски, а и всевъзможни други избори. Европейски Съюз наложи на Русия стотици наказания в общо 13 пакета, като по този метод отряза главния си източник на евтини първични материали, които години наред захранваха европейската промишленост. Изчислено е, че немската стопанска система, единствено за година след започването на спора в Украйна, е изгубила над 100 милиарда евро (2,5% от Брутният вътрешен продукт на страната), заради възходящите цени на електрическата енергия. Нещата във Франция не стоят по-добре, там загубите към края на 2023-та са към 50 милиарда евро. Това докара до банкрутите на редица европейски предприятия като австрийската Signa  в cфepaтa нa имoтитe и тъpгoвиятa нa дpeбнo, френският производител на стъкло Duralex, немският производител на алкохол MDR и други Големите компании като Рено и VW са изгубили 13,6 милиарда евро от продажбите на съветските си активи, а европейските банки са “назад “ с 17,5 милиарда евро след излизането им от съветския пазар (без да се вземат поради банковите активи, продадени на безценица). При такива стряскащи цифри не е изненадващо, че пазарът на труда се свива и огромни европейски работодатели стартират да уволняват хора и пренасочват бизнеса си отвън рамките на Стария континент.

За да бъде още веднъж Европейски Съюз център на международната промишленост, решенията са явни:

- трябва да се спре кръвопролитният спор в Украйна, като се седне на масата на договаряния в Швейцария

- да се възстановят комерсиалните връзки на Европейски Съюз с Русия и да се работи върху нов контракт за съдействие въз основата на взаимни гаранции за сигурност и почтена конкуренция

- да се възстановят инфраструктурните планове, които захранваха Европа с евтини енергийни запаси

- да се търсят различни пазари на сила за да се избегне монополът на един външен снабдител за Европейски Съюз

Що се отнася до миграцията, сега на подписването на новия пакт, към Европейски Съюз горят няколко районни спора, които заплашват да станат огромни, в случай че не се вземат ограничения. Отделно, плановете за присъединение към Европейски Съюз на страни като Грузия, Молдова, Армения, Косово и Босна, биха имали за цел да обезлюдят първоначално тези страни, до момента в който трае преговорния развой, а към този момент един път членове на Съюза, да го вкарат в открита борба с страни като Азербайджан и Русия да вземем за пример, с които има неуредени гранични разногласия. България би трябвало доста деликатно да се нарежда следователно, тъй като по отношение на новият пакт за миграция и леговище, квотата за приемане на мигранти е от 0.9% от общия брой на пристигнали на територията на Европейски Съюз. Да не се окаже, че поради следващите недалновидни решения на Европейска комисия, ще бъдем длъжни да одобряваме десетки хиляди бягащи от евентуални спорове в Кавказ и Близкия изток. Нека не се не помни, че България е външна граница на Европейски Съюз и един мигрантски поток ще удари най-силно нашата страна, до момента в който чакаме да се задействат процедурите за преразпределяне на мигрантите и бежанците към други страни.

За да се избегне сходен сюжети неотложно би трябвало да се вземат следните ограничения:

- преустановяване на преговорния развой на претендент членки като Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Косово, които имат неуредени гранични взаимоотношения със прилежащи на тях страни

- денонсиране на новия Пакт за миграция и леговище, който може да трансформира България и страните с външни граници на Европейски Съюз в мигрантски периферии, заради тежките и мудни процедури на преразпределение на мигрантите и бежанците. Отделно, по отношение на финансовия и инфраструктурен капацитет на България, приемане на 0,9% от общото число мигранти е непостижимо за страната ни.

- изграждане на съвременни гранични уреди и стени по външните граници на Съюза

- въвеждане на миграционна политика, основана на точковата система, по образеца на Австралия и Нова Зеландия

- експулсиране на неработещи неевропейски жители и такива, които са създали избран брой правонарушения за интервал от време

Последната точка, на която е редно да се обърне внимание е финансовото положение на Европейски Съюз. Преди няколко месеца, програмния бюджет на съюза трябваше да бъде запълнен от спомагателни средства, откакто бюджет 2021-2027 беше изхарчен прибързано. Европейски Съюз е във финансова и икономическа рецесия още преди началото на спора в Украйна. Редица страни от южната част са с задължения, които надвишават 100% от тяхното Брутният вътрешен продукт, което е надалеч над плануваните в договорите на Европейски Съюз 60%. Европейски Съюз се пробва, посредством фондове и помощи да подтиква стопанските системи на страните членки, само че към този момент безрезултатно. За 2023 година бюджетният недостиг на еврозоната е 3,6% от Брутният вътрешен продукт, което е стряскащо имайки поради, че самите бюджетни регулации на Европейски Съюз разрешават недостиг, не по-голям от 3%. За 2024 година растежът на европейската стопанска система се предвижда да е към 1%, на Съединени американски щати – 2,4%, на Китай – 4,8%, а на Русия – 3,2%. В подобен подтекст, Европейски Съюз рискува да изгуби конкурентоспособността си на интернационален проект.

За да се предотврати това е нужно да се работи в следните посоки:

- стимулиране на европейската стопанска система по образеца на Съединени американски щати и законът им за понижаване на инфлацията, който съставлява следващия образец за американски протекционизъм

- въвеждане на държавна помощ за стратегически браншове като превоз, енергетика, високи технологии (Индустрия 4.0) и изкуствен интелект

- въвеждане на приоритет за европейски предприятия в публичните поръчки

- прекратяване на ограниченията на Зелената договорка, с цел да не се позволен всеобщи банкрути на аграрни производители и продоволствена рецесия в Европейски Съюз (тук е редно да се уточни, че селското стопанство е един от най-големите браншове на европейската стопанска система, в който работят над 8,6 млн. души).

Редица анализатори предсказват провал на европейския модел, който се намира в сериозно фаза от своето развиване. Европейският съюз губи борбата за световна надмощие от Съединени американски щати и Китай, а към този момент и от Русия. Нужни са съответни решения, които да бъдат приложени, само че не от неопитни брюкселски бюрократи и кариерни политици, а от технократи и хора с визия и управнически опит. Само по този начин ще се откри воля за сложните промени, от които обезверено се нуждае Европейски Съюз.

-----

Веселин Киров е приключил европейско комерсиално право във факултета Жан Моне на Парижкия Университет “Сакле ” през 2015 г. и Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " с магистър по право. Работи като юридически и бизнес специалист на интернационалните компании в Европа. 

Кандидат за народен представител в Европейския парламент от " Възраждане "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР