Автомобил на Гранична полиция“. Снимка: МВР, Архив Настоящи служители на Главна

...
Автомобил на Гранична полиция“. Снимка: МВР, Архив
Настоящи служители на Главна
Коментари Харесай

Гранични полицаи: Докога ще работим със счупени коли по окаяни пътища и старо оборудване?

Автомобил на „ Гранична полиция “. Снимка: Министерство на вътрешните работи, Архив

Настоящи чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция “ /ГДГП/ подадоха сигнал до Искра.бг , в който разказват големите проблеми, пред които са изправени всекидневно , до момента в който упражняват специалността си. В него преди всичко се визира положението на пограничната ограда . На места е разрушена, има дупки и като цяло не е най-ефективното средство за прекъсване на незаконни мигранти, както го разказват. Проблем са камерите за видеонаблюдение и обсегът на радиостанциите, които не обгръщат цялата граница и това трансформира граничните служители на реда в „ пушечно месо “ в тези сектори.

Второто огромно предизвикателство пред граничните служители на реда е обвързвано с инфраструктурата , която е в окаяно положение . Пътищата, през които минават, са неприятни и вследствие на това се разрушават служебни коли . Има прави с огромни наклони , на които се постанова да спрат, само че в случай че го създадат, след това патрулните коли не могат да тръгнат , защото се основава причина или да се извърнат, или да стане пътно произшествие.

Не е обикновено през 2023 година граничните полицейски чиновници във значима страна , каквато е България поради геополитическото си местонахождение в Европейския съюз, да обикалят границата с „ УАЗ “-ки . Подалите сигнал до редакцията ни настояват, че скоро щяло да се купят 120 нови автомобила , само че не е обикновено към този миг да се употребяват „ УАЗ “-ки , защото това са морално остарели коли , не носят тази успеваемост и сигурност, която би трябвало. Посочва се още, че броят на колите е непълен . Служител на „ Гранична полиция “ разкрива още, че имат и написана заповед, че на тяхна отговорност излизат със развалена кола и в случай че стане случай , те са отговорни за него .

Работещите в ГДГП имат и обезверена потребност от ново съоръжение като уреди за нощно виждане, термокамери, коли и дронове, които биха им икономисали часове блуждаене. По думите им би трябвало да се обучат и още кучета , защото вършели чудесна работа, само че нямало задоволително. Четириногите трябвало да бъдат подготвени и от чиновниците, с които ще работят, тъй че да са привикнали с тях .

Безхаберието на висшестоящи полицейски началници и на министъра на Министерство на вътрешните работи е измежду аргументите да си отиват гранични служители на реда . Смъртта им е вследствие на разнообразни проблеми , само че измежду основните е нехайството на управителните органи на „ Гранична полиция “ и като цяло на Министерство на вътрешните работи, както и че за избрани хора схемаджийството е приоритет пред живота на граничните служители на реда.

Състоянието и ситуацията на българския граничен служител на реда е повече от трагично – като се стартира от облеклата му, премине се през оборудването и се стигне до колите. Същевременно, когато идва инспекция от София , се представяла една извънредно приятна и добра работна атмосфера , и всичко изглеждало съвършено – униформите лъснати, служителите на реда изтупани, имало хора за всичко, нарядите се давали, както трябвало, промените били съвършени, а патрулните коли – в идеално положение. В момента, в който инспекцията завърши, на граничните служители на реда се дават старите „ УАЗ “-ки и развалените коли , с които трябвало всекидневно да си правят работните отговорности. Твърдят още, че секторите, които не са ангажирани директно с защитата на държавната граница, са по-добре материално и механически обезпечени , в сравнение с чиновниците, ангажирани директно с защитата й.

Регулярно чиновници на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ правили инспекции, само че те обхващали най-вече служителите на реда, които са най-долу в йерархията и от тях нищо не зависело. Защо това е по този начин и не проверяват техните началници, както и високопоставените началници на „ Гранична полиция “, питат подалите сигнал до Искра.бг и акцентират, че тези, които са по-нагоре и от тях зависи нещо – остават недокоснати .

Заради Шенген и други аргументи имало условие служителите на реда да демонстрират хуманно отношение към мигрантите . На първо място районните служители на реда имат такова отношение, което на моменти е прекомерно. В резултат на това – бият граничните ни служители на реда, убиват ги или пък ги замерват с камъни. Според чиновниците на „ Гранична полиция “ това не са бежанци, а нарушители , тъй като с цел да преминеш през границата на България си има ред и правила , а те я прекосявали кой, където и както си изиска – т.е. незаконно . Това е закононарушение и затова те са нарушители. Ако мигрант желае да съблюдава разпоредбите – би трябвало да отиде на Гранично контролно-пропускателния пункт, а не да се пробва да минава през пограничната ограда със стълби, да я реже или да я разрушава .

Полицаите демонстрират изключителна приемливост и човечност към тези бежанци и постоянно се случва цената, която заплащат за нея, да е прекомерно висока – с тази на живота си или на техните сътрудници . В тази връзка те упорстват за по-строги ограничения по отношение на противозаконното прекосяване на границата, както и да имат по-големи пълномощия, с цел да могат:

  1. Да защитят Република България;
  2. Да защитят себе си и живота на сътрудниците им.

В Граничния полицейски сектор в Малко Търново огромен двор, в който има десетки коли – на „ Гранична полиция “, на „ Охранителна полиция “. Те стоят там, развалени са и чакат да бъдат поправени . Същевременно измежду тях има и хубави коли, които с малко средства, могат да бъдат ремонтирани и да се дадат на граничните служители на реда, с цел да извършват дълга си. Въпросът е за какво не се ремонтират навреме , за какво не се дават на чиновниците на реда, а в това време има дефицит на транспортни средства и служителите на реда обикалят с „ УАЗ “-ки.

На база всичко посочено в публикацията, служителите на реда задават следните въпроси:

1. Поради каква причина се случват тези неща – дали, тъй като управлението не може да се провежда и да приведе нещата в ред и служителите на реда умерено да си извършват отговорностите? Или някой не желае служителите на реда да си извършват отговорностите и съзнателно основават такива неразбории?

2. Защо хората напущат „ Гранична полиция “ или умират, само че това не се взима под внимание? Дали управлението на „ Гранична полиция “ на Министерство на вътрешните работи се интересува от живота на служителите на реда или за тях са някаква суха статистика?

3. Ако те се интересуват от живота на служителите на реда, за какво тогава не обезпечават всичко, от което имат потребност, с цел да запазят освен своя живот, само че и този на сътрудниците си?

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР