Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини засне нови снимки на

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини засне нови снимки на
Коментари Харесай

Касини направи най-детайлните снимки на пръстените на Сатурн!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини ” снима нови фотоси на пръстените на Сатурн със забележителни елементи – на процедура това са най-подробните фотоси, които имаме до този миг на външните елементи на основните пръстени.

Снимките са толкоз детайлни, че могат да се видят обекти с размер към 550 метра. Пръстените на Сатурн не са хомогенни – учените са забелязали, че в тях има структури, които назовават с думите “сламки ” и “перки ”. И преди тези структури са били заснемани от автоматизираната междупланетна станция “Касини ” – само че в никакъв случай чак с такива детайлности.

Понастоящем се намираме към средата на предпоследната фаза на задачата на “Касини ”. В края на ноември автоматизираната междупланетна станция влезе в нова орбита, която й разрешава да прелита напълно покрай външния борд на пръстените. Това ще продължи до 26-ти април тази година, когато задачата ще влезне в последната фаза – тогава “Касини ” ще стартира да се гмурка в самия процеп сред пръстените и Сатурн.

Екипът на задачата назовава тази последна фаза “Великия край ” – чака се да получим невероятни фотоси с невиждани до момента елементи и да бъдат направени нови научни открития! А най-после през септември огромната галактическа авантюра на “Касини ” ще завърши, защото автоматизираната станция ще влезе по проект в атмосферата и ще изгори.

  

Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР