Австрия наложи нови мерки за блокиране на около 2 милиона

...
Австрия наложи нови мерки за блокиране на около 2 милиона
Коментари Харесай

Строг контрол! Полицията с произволни проверки за COVID блокирането на неваксинираните

Австрия наложи нови ограничения за блокиране на към 2 милиона неимунизирани, като лицата са изправени пред санкции, в случай че не съблюдават разпоредбите, оповестява СиЕнБиСи.

Тези, които не са изцяло имунизирани против Covid-19, са още веднъж под обсада от понеделник, като федералната полиция стопира хората на публични места, с цел да ревизира статуса им на имунизация.

Неваксинирани хора, които нарушават разпоредбите за блокиране, са изправени пред санкции до 500 евро (567 долара), а всеки, който откаже да се съобрази с инспекциите за статус на ваксина, може да бъде санкциониран с 1450 евро.

Новите ограничавания важат за всички на възраст над 12 години, които не са приемали две дози от имунизацията. Хората, които неотдавна са се възстановили от вируса, са освободени от рестриктивните мерки.

Пълно доказателство за имунизация се изисква за посещаване на публични места като заведения за хранене, фризьорски салони и коледни базари. Във Виена децата на възраст над шест години ще би трябвало да покажат негативен резултат от Covid тест, с цел да им бъде позволено влизането на тези публични места.

Само ваксини, утвърдени от европейския медицински регулатор - имунизациите Pfizer-BioNtech, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson и Moderna - ще бъдат одобрявани от австрийските управляващи, когато става въпрос за доказване на статус на имунизация.

Ваксинацията доста понижава риска от хоспитализация и гибел.

През уикенда новите случаи на вируса в Австрия доближиха рекордно равнище от 13 152 за един ден, съгласно данни от университета Джон Хопкинс. В понеделник 11 889 в страната са записали нови инфекции.

Около 65% от популацията на Австрия е изцяло имунизирано, което дава на страната второто най-ниско равнище на имунизиране в Западна Европа след Лихтенщайн.

Обявявайки новите ограничавания за блокиране на конференция в неделя, австрийският канцлер Александър Шаленберг сподели, че разпоредбите ще бъдат " следени доста поредно и със наказания " от полицейски чиновници.

" Ситуацията с ковид в Австрия е сериозна и четвърта вълна преди малко ни хваща с цялостна тежест. Броят на новите инфекции в Австрия е по-висок от когато и да било преди ", сподели той пред кореспонденти. " Единственият метод да се прекъсне този циничен кръг на пандемията е имунизацията. "

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер сподели в Туитър във вторник, че единствено в понеделник в Австрия са били осъществени към 15 000 полицейски инспекции.

" Около 120 нарушавания са открити и осъдени ", сподели той и добави, че обществеността е посочила високо равнище на съдействие с управляващите.

Въпреки убеждението на законодателите, че австрийската полиция е разполагаем, с цел да подсигурява спазването на блокирането, политиката е подложена на критика като сложна за използване.

На неимунизираните към момента е позволено да напущат домовете си по няколко аргументи, като да вземем за пример извършване на покупки на хранителни артикули, пътешестване до работа, при изискване че пробата е негативен за вируса или за присъединяване в религиозни практики.

Блокирането е изправено и пред опозиция от третата по величина политическа партия в Австрия, дясната Партия на свободата, която назова този ход " система на корона апартейд " и възнамерява да стачкува против рестриктивните мерки във Виена в събота.

Лидерът на партията Хърбърт Кикъл съобщи във Фейсбук в понеделник, че е дал позитивна проба за ковид и ще бъде под карантина за събитието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР