Австралия ще купи до пет атомни подводници от САЩ. Канбера

...
Австралия ще купи до пет атомни подводници от САЩ. Канбера
Коментари Харесай

Австралия ще купи пет атомни подводници от САЩ

Австралия ще купи до пет атомни подводници от Съединени американски щати. Канбера също по този начин желае да построи нова генерация подновници дружно с Вашингтон и Лондон. 

Австралийският министър председател Антъни Албанезе, английският му сътрудник Риши Сунак и американският президент Джо Байдън разискаха взаимните проекти сред трите страни по време на срещата на тримата в Сан Диего, Калифорния. Тя се организира в границите на пакта АУКУС, който Австралия, Англия и САЩ създадоха през 2021 година. 

Подводниците няма да пренасят нуклеарно оръжие

Албанезе съобщи, че подводниците са " най-голямата единична инвестиция в отбранителните качества на Австралия в цялата ни история ". Джо Байдън сподели, че съглашението с Австралия и Англия ще усили " вероятността за мир за десетилетия "  в Индийско-Тихоокеанския район. " Тези подводници се задвижват с нуклеарна сила, само че не са заредени с нуклеарни оръжия ", акцентира американският президент. 

Пактът АУКУС бе основан в отговор на растящата доминация на Китай в района. Австралия желае да закупи от Съединени американски щати три атомни подводници  " Вирджиния ", които са с стандартно въоръжение. Предвижда се и алтернатива за закупуване на още две. Американските подводници би трябвало да бъдат доставени през идващото десетилетие. 

Американската атомна подводница USS Virginia.Снимка: Bryan Moffat/London News Pictures/picture alliance

Австралия, Съединени американски щати и Англия възнамеряват и да основат дружно ново потомство нуклеарни подводници. Те също ще бъдат задвижвани с нуклеарни мотори, само че ще са с стандартно въоръжение. Проектът, основан на английски модел подводница, носи името SSN-AUKUS. Англия би трябвало да съобщи първата от тези подводници на английските военноморски сили в края на 2030 година, а Австралия -  на австралийските военноморски сили при започване на 2040 година

За да се ограничи въздействието на Китай

Ядрените подводници могат да се движат на огромни дистанции и са сложни за локализиране от съперника. Покрай основаването на АУКУС Австралия се отхвърля от дълго планувана договорка с Франция за подводници на стойност няколко милиарда $. Решението на Канбера докара до остра реакция от страна на френското държавно управление и до напрежение в връзките сред Париж и Вашингтон.

С пакта АУКУС Съединени американски щати, Англия и Австралия желаят да се опълчват на засиленото въздействие на Китай в южната част на Тихия океан. Регионът е поле за конкуренция сред Китай и Съединени американски щати. От известно време Пекин се пробва да откри по-силно военно, политическо и икономическо наличие в Тихия океан. Китай остро разкритикува основаването на АУКУС. Правителството в Пекин назовава съюза " рисков " и го дефинира като опит за прилепяне на Китай.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР