Австралия обяви, че стартира най-радикалната промяна в разходите си за

...
Австралия обяви, че стартира най-радикалната промяна в разходите си за
Коментари Харесай

С поглед към Китай: Австралия прави най-радикалната военна реформа от ВСВ

Австралия разгласи, че започва най-радикалната смяна в разноските си за защита от Втората международна война (ВСВ) насам, като измества акцента върху опциите си за нанасяне на удари на далечни дистанции и производството на муниции вкъщи.

При представянето на Стратегическия обзор на защитата в Канбера министър-председателят Антъни Албанезе декларира, представен от CNN, че тактиката на неговото държавно управление има за цел да направи Австралия по-самостоятелна, по-подготвена и по-сигурна.

" Не можем да се върнем към остарели догатки. Трябва да изградим и укрепим сигурността си, като се стремим да формираме бъдещето, а не да чакаме то да ни образува ", безапелационен е министър председателят на страната.

Прегледът преглежда милиарди долари, отпуснати от предходното държавно управление, и преоценява цената им по отношение на актуалните закани, в това число от страна на демонстриращия все по-често мускули Китай под управлението на водача Си Дзинпин.

Въпреки че разкритата версия на отчета не включва поверителни оценки на съответните закани, в него се отбелязва, че най-големият съдружник на Австралия в региона на защитата - Съединените щати, " към този момент не е еднополюсен водач на Индо-Тихоокеанския район ".

" Утвърждаването на суверенитета на Китай над Южнокитайско море заплашва световния ред, учреден на правила, в Индо-Тихоокеанския район по метод, който оказва неподходящо влияние върху националните ползи на Австралия ", се споделя в отчета.

В анализът се показва също по този начин, че най-високото равнище на стратегически риск, пред който е изправена Австралия сега, е вероятността за огромен спор в района, а това допуска тактика за по-голяма самодостатъчност, съчетана с по-силни връзки със съдружниците и основните сили в района, в това число Япония и Индия.

Преразглеждане на отбранителната тактика

В продължение на десетилетия отдалечеността на Австралия предизвиква догатката, че всяко нахлуване ще бъде усетено най-малко 10 часа по-рано. Сега обаче страните са в положение да " проектират бойна мощност " посредством набези по направления за доставки на артикули и кибервойна, се споделя още в прегледа, представен от CNN:

" Възходът на ракетната епоха в актуалната война коренно понижи географските преимущества на Австралия и комфорта на отдалечеността ".

Едновременно с това пандемията е отворила очите на локалната администрация и за нещо друго – уязвимостта на Австралия във връзка с световните вериги за доставки.

" Трябва да имаме по-голям надзор върху националния си суверенитет. Така че производството на неща в Австралия е положително освен за работните места и за стопанската система ни, само че има и отношение към националната сигурност ", споделя Албанезе.

Министърът на защитата Ричард Марлес на собствен ред показва, че отбранителната тактика, която е служила добре на Австралия в продължение на десетилетия, " към този момент не е подобаваща за задачата " и по тази причина прегледът преформулира задачата на Австралийските сили за защита. А посоката на промяна е такава, че да даде опция на Камбера да може да реализира „ владичество посредством мощ или опасност за потребление на мощ ".

За тази цел отчетът предлага шест целта, като се стартира с създаването на стратегия за подводници с нуклеарен мотор, оповестена по-рано в границите на съглашението AUKUS със Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Като втора точка се предлага да се форсира придобиването на ударни ракети с огромен обхват и производството на муниции в Австралия. Страната също по този начин желае да усъвършенства съдействието си в региона на защитата с районните си съседи, изключително в Тихия океан.

Техническите условия включват нуждата от модернизиране на изтребителите F-35A Joint Strike Fighter и самолетите F/A-18F Super Hornet за работа с противокорабни ракетни системи с огромен обхват.

Предишни промени в проектите на Австралия за закупуване на отбранителни артикули разгневиха някои от нейните съдружници, изключително Франция. Париж остана с празни ръце, откакто предходното държавно управление в Камбера анулира договорка за подводници на стойност 60 милиарда $ в интерес на програмата AUKUS.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР