Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и

...
Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и
Коментари Харесай

Обявиха промяната с пенсиите с приемането на еврото

Според плана на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите в България ще бъдат закръглени нагоре при влизането в еврозоната. Това значи, че при превалутиране от левове в евро, в случай че третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се усилват с единица. Това предписание обаче няма да се ползва за пенсии, заплати, компенсации и обществени помощи.

Когато става въпрос за сметки, депозити и заеми, те ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който България ще влезе в еврозоната. Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се трансформират, само че за левовите заеми с плаваща рента на банките може да се наложи смяна в метода, по който се дефинира лихвата.

Също по този начин, планът на закона планува, че шест месеца след влизането на България в еврозоната банките ще обменят гратис суми в брой от левове в евро. В селища, където няма банкови офиси, това ще се прави в „ Български пощи “. За обмяна на суми над 30 000 лв. от банките ще се изисква тридневна предварителна поръчка, а в пощата – за суми от 1000 лв. до 10 000 лв.. Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР