Авиокомпаниите от ЕС и САЩ търпят загуби заради затвореното небе

...
Авиокомпаниите от ЕС и САЩ търпят загуби заради затвореното небе
Коментари Харесай

“Блумбърг”: Как въздушните санкции срещу Русия наказаха Европа

Авиокомпаниите от Европейски Съюз и Съединени американски щати търпят загуби поради затвореното небе над Русия. Тази мярка беше въведена от Москва в отговор на сходни наказания от страна на Запада.

Природата не търпи празно място по тази причина от грешката на европейците и американците се възползваха сътрудниците им от други райони. За кои страни и самолетни компании става дума?

Преди ден “Блумбърг ” заяви, че полетите до Азия за авиопревозвачи от Съединени американски щати и Европейски Съюз доста са поскъпнали, защото съветското въздушно пространство е затворено за тях. “Еър Франс ”, КЛМ и други самолетни компании, когато летят до Япония, заобикалят съветската територия през Казахстан и Монголия, което усилва времето на полета с часове, написа вестникът, представени от Блиц.бг.

Маршрутът от Париж до Токио към този момент продължава 14 часа. Британският транспортьор “Върджин Атлантик ” беше заставен да спре полетите си до Хонконг. Финландският транспортьор “Финеър ” има усложнения с полетите до Япония, Китай и Корея.

Полетното време до Токио е увеличено от 9,5 на 13,5 часа. Увеличаването на разхода на гориво направи тези полети нерентабилни. В същото време заобикалянето на Русия, съгласно “Финеър ” усилва продължителността на полетите до Азия с 15-40%.

Друго безпокойство е, че по-дългите полети ще принудят европейските и американските компании да сменят самолетите, да усилят заплатите на екипажа и да схванат по какъв начин самолетите могат да летят с по-малко натоварване при новите условия.

В същото време индийският транспортьор “Еър Индия ” завоюва преимущества пред западните си сътрудници: през миналата седмица времето за полет на авиокомхания до Съединени американски щати и Канада беше с към час и половина по-малко от това на “Еър Канада ” и “Юнайдет Еърлайнс ”. По сравними направления “Еър Индия ” употребява към 7,5 тона по-малко гориво от своите западни съперници, което значи спестявания от към 8500 $ на полет.

Също в неделя стана известно, че хонконгската самолетна компания “Катай Пасифик ” възнамерява да възобнови полетите в съветското въздушно пространство от 1 ноември. Според “Блумбърг ” това е пряк полет по маршрута Хонконг-Ню Йорк, който преди този момент се изпълняваше отвън съветското въздушно пространство. Според организацията самолетната компания е решила да употребява наново по този начин наречения полярен маршрут.

„ Има други огромни самолетни компании, които летят в съветското въздушно пространство и няма наказания, които биха попречили на Катай Пасифик ” да лети над Русия “, се споделя в изказване на самолетната компания.

На този декор близкоизточните въздушни превозвачи, чиито притежатели в лицето на страни се въздържат от наказания против Русия, не престават да употребяват съветското небе. Това дава на “Емирейтс ”, “Катар Еъруейс ” и “Етихад ” - тримата преобладаващи играчи - решаващо преимущество пред техните сътрудници в Европа и Съединени американски щати.

Припомняме, че през февруари Европейски Съюз и Съединени американски щати затвориха въздушното си пространство за съветски самолети поради специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. На собствен ред Русия предприе съответните ответни ограничения против самолетните компании на вражески настроени страни.

„ Разбира се, възбраната за полети над Русия беше сериозен удар за западните превозвачи, поради нарасналите цени на авиационното гориво. Освен това през последните осем месеца имаше забележителна смяна сред европейските и азиатските въздушни превозвачи по направления, свързващи дестинации на тези континенти.

Все повече пасажери избират да летят с азиатски самолетни компании “, сподели Олег Пантелеев, изпълнителен шеф на организация “Авиа Порт ”.

„ Въпреки това не може да се каже, че на европейските самолетни компании им предстоят мрачни времена. След пандемията трафикът се възвръща по маршрутите в Европа и до други дестинации отвън Азия. През този сезон европейците оповестиха за забележителен дефицит на самолети, водачи и най-важното, имаха проблеми с обслужването на летища, които не са подготвени за бързо възобновяване на трафика след пандемията “, сподели източникът.

„ Западните самолетни компании като цяло имат благоприятни условия и сюжети за минимизиране на отрицателните последствия в актуалната обстановка. Например потреблението на механизма за шерване на кодове, когато няколко самолетни компании взаимно извършват полет.

Тоест физически полетът ще се извършва от азиатски транспортьор, а част от билетите за него ще се продават от европейска компания. Но на настоящия стадий това не е практично, в този момент няма да се получи “, счита специалистът.

„ Следователно самолетните компании на страни, които не са наложили наказания против Русия, остават спечелили. Например предния ден стана известно, че хонконгската самолетна компания “Катай Пасифик ”, която преди този момент отхвърли да лети над съветска територия, трезво оцени обстановката и реши да възобнови потреблението на съветското въздушно пространство “, добави Пантелеев.

На собствен ред основният редактор на портала “Авиа.Ру ” Роман Гусаров в диалог означи, че " страните от Европа в действителност се самонаказаха ".

„ Традиционно има доста огромен пътнически и товарен поток сред Азия и Европа, тъй че европейските самолетни компании летяха интензивно в тази посока и вършиха положителни пари. След налагането на глобите някои компании стопираха напълно полетите, тъй като стана стопански неизгодно - времето за пътешестване се усили. Цената на горивото също се е нараснала, както и доста други неща, свързани с поддръжката на полета и навигацията “, сподели източникът.

„ Тези, които не се поддадоха на нервността със глобите, завоюваха конкурентно преимущество. Сега те летят безшумно и печелят пари “, акцентира специалистът. Гусаров означи, че " колкото и да се пробват европейците да заобиколят глобите за сметка на азиатските страни, фирмите от този район няма да им дадат такава опция - и вярно ".

„ Като цяло има единствено един излаз от сегашната обстановка, който ще устройва и нас, и Европа, и това е премахването на глобите. Само тогава ще бъде допустимо да си сътрудничим обикновено при взаимно преференциални условия. Защото и за нас няма особена изгода от затвореното небе “, счита Гусаров.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР