„Августовското проклятие“ на Русия завръща войната

...
В миналото месец август често се посрещаше в Русия с
Коментари Харесай

В миналото месец август често се посрещаше в Русия с известна предпазливост, дори тревога. Руснаците говореха шепнешком за своето „августовско проклятие“, за да обяснят необичайно високия брой смъртоносни катастрофи, терористични атаки или избухвания на война.

Отдавна това проклятие изглеждаше отменено и почти забравено, свеждайки месеца до поредната гореща лятна интерлюдия.

Но тази година изглежда се завръща с отмъщение.

Като начало, руснаците са свидетели на масивен ръст на украинските атаки, които пренасят войната на Кремъл, карайки Москва да плати цена и давайки на обикновените руснаци да усетят ужасяващото насилие, което Украйна претърпя от миналия февруари.

В Черно море руските военни и търговски флотове бяха атакувани от украински военноморски дронове този месец, заплашвайки руските доставки и търговски пътища.

И всеки ден през август досега медиите публикуваха съобщения за дребномащабни, но непрекъснати атаки с украински дронове, насочени към официални сгради, военни съоръжения или търговски и жилищни помещения.

Руски бизнесмен, главен изпълнителен директор на Yandex Аркадий Волож изнася реч по време на Artifical Intelligence Journey (AIG), 9 ноември 2019 г. в Москва, Русия. Руският бизнесмен, главен изпълнителен директор на Yandex Аркадий Волож изнася реч по време на пътуването с изкуствен интелект (AIG), 9 ноември 2019 г. в Москва, Русия. Михаил Светлов/Гети изображения

Повечето са изстреляни от небето, според официални лица, от подсилена противовъздушна отбрана. Но достатъчно проникване, за да накара руснаците да млъкнат.

„Всички сме шокирани, че това се случва тук“, каза неназована жена пред местни медии в Москва.

„Но ние не сме политици, така че не искаме да коментираме“, добави тя.

Имаше строги репресии срещу несъгласието в Русия, особено около критиките към войната в Украйна.

Друга жена се появи в местните медии със замъглено лице, за да защити самоличността си: „Имам две деца и искам да спра да се срамувам, че са родени в това време“, каза тя.

Други руснаци очевидно сега правят своята опозиция още една крачка напред, като през август станахме свидетели на безпрецедентен скок в палежите срещу служби за набиране на военни в цялата страна – повече от две дузини запалителни бомби за малко повече от седмица, според руски държавни медии.

Длъжностни лица казват, че уязвими граждани, като пенсионерите, са измамени да извършват атаки от украински агенти, представящи се за полиция или кредитори, които изискват заеми и ги принуждават да действат.

Но източник, свързан с една руска партизанска група, отрича руснаците да са били принуждавани, казвайки пред CNN, че Кремъл иска да скрие нарастващото недоволство в обществото.

„Ако хората не бяха ядосани на властите, те нямаше да направят нищо“, каза източникът пред CNN.

 На тази снимка, направена от видео и публикувана от телеграм канала на администрацията на общинския район Сергиев Посад на Московска област в сряда, 9 август 2023 г., димът се издига от Загорския оптико-механичен завод в град Сергиев Посад, Московска област, около 65 км (41 мили) североизточно от Москва, Русия. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов каза, че най-малко 31 души са били ранени след експлозия на склад с пиротехника във фабрика северно от Москва. Руски канали в социалните медии споделиха кадри, които показват огромни кълба дим, издигащи се във въздуха и счупени прозорци. (Администрация на общински район Сергиев Посад на Московска област телеграмен канал чрез AP) На тази снимка, направена от видео и публикувана от телеграм канала на администрацията на общинския район Сергиев Посад на Московска област в сряда, 9 август 2023 г., димът се издига от Загорския оптико-механичен завод в град Сергиев Посад, Московска област, около 65 км (41 мили) североизточно от Москва, Русия. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов каза, че най-малко 31 души са били ранени след експлозия на склад с пиротехника във фабрика северно от Москва. Руски канали в социалните медии споделиха кадри, които показват огромни кълба дим, издигащи се във въздуха и счупени прозорци. (Телеграм канал на администрацията на общински район Сергиев Посад на Московска област чрез AP) Администрация на телеграм канал Сергиев Посад/AP

Втората седмица на август беше не по-малко напрегната от първата и с много повече убити и ранени.

Мистериозна експлозия избухна в промишлено предприятие в малкия руски град Сергиев Посад, на около два часа път с кола от Москва, изпращайки тъмен гъбен облак, който се изви в небето.

Властите настояват, че това е пропуск в безопасността във фабрика за фойерверки, отричайки съобщенията за саботаж в това, което някога е било водещ производител на военно оптично оборудване, като нощни очила и мерници.

Все пак взривът причини ужасяващи щети: 440 апартамента и 20 частни домове са засегнати, според руските държавни медии; 184 унищожени коли; 84 души са ранени, 1 е убит, а поне още 8 са в неизвестност.

Августовското проклятие на Русия наистина се завръща.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР