Атомната централа Запорожие отново е свързана към електропреносната мрежа. Радиационният

...
Атомната централа Запорожие отново е свързана към електропреносната мрежа. Радиационният
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие отново е свързана към електропреносната мрежа

Атомната централа " Запорожие " още веднъж е обвързвана към електропреносната мрежа. Радиационният декор в региона е в естествени стойности, оповестиха украинските управляващи. Вчера Европа е избегнала на косъм радиационна злополука, разгласи президентът Володимир Зеленски. За първи път от съществуването си, Запорожката АЕЦ беше изключена от електропреносната мрежа, поради пожари към нея.

Чести спирания на тока, непрекъснато следене на радиационния декор - в Киев не престават с безпокойствие да наблюдават новините от Запорожие. Атомната централа разчита на електричество, с цел да охлади реакторите при потребност. За това и изключването от мрежата може да е пагубно.



" Веднага бяха задействани дизелови генератори, с цел да обезпечат сила на самата станция, с цел да я поддържат след прекъсването. Светът би трябвало да разбере каква е опасността: в случай че дизеловите генератори не се бяха присъединили, в случай че автоматиката и личният състав на нашата станция не бяха реагирали след прекъсването на тока, тогава към този момент щяхме да сме принудени да преодоляваме следствията от радиационна повреда ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Ако бъдат развалени и дизеловите генератори, хората в атомната централа имат 90 минути да предотвратят прегряване на реакторите. Според формалните известия, при пожарите са били наранени електропроводи на централата.

" Искам да уверя, че украинците вършат всичко допустимо да не позволен повреда. Но това не зависи единствено от нашата страна. Необходим е интернационален напън, който да принуди окупаторите неотложно да изоставен територията на Запорожката АЕЦ ", уточни Зеленски.



Централата беше завладяна от съветските войски през март. Киев и Москва взаимно се упрекват за вчерашния случай.

Мисията на инспекторите от МААЕ е планувана за идната седмица, само че към момента се прецизира маршрута им, оповестиха украинските управляващи. За да бъде обезпечена сигурността им, както и тази на централата, от Организация на обединените нации оферират да бъде основана демилитаризирана зона в региона на Запорожката АЕЦ. За основаване на такава зона упорстват и от Белия дом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР