В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече

...
В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече
Коментари Харесай

Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт

В Швейцария на 15 юни се чака среща на повече от 80 страни, където Русия нямало по какъв начин да излъже

„ За всички нас ще бъде наслаждение да установим мир ”, съобщи украинският президент в свое послание от Харков, записано по време на работно пътешестване на 24 май 2024 година, допълвайки, че взаимно с Швейцария подготвяли такава среща на върха на 15 юни. Според него, на такава среща, на която ще участват повече от 80 страни, които към този момент са удостоверили своето присъединяване, Русия нямало по какъв начин да излъже. 

Украинският президент Володимир Зеленски прикани и президентите на Съединени американски щати Джо Байдън, и на Китай Си Дзинпин, да се причислят, с цел да може уговорките, които вероятно ще бъдат поети там, да бъдат спазени. На тази стадий липсва удостоверение от тяхна страна, а Русия е отказала да взе участие.

В последните дни западните медии интензивно разясняват, че и водачът на Русия Владимир Путин желал мир, а самият той съобщи преди дни, че страната му е подготвена да приключи войната, само че при сегашните фронтови линии. Това обаче не кореспондира с действителните дейности на Кремъл, който през последните 6 месеца работи още по-настъпателно, откриха се и нови фронтове. 

Проблемите пред Русия и Путин

са доста и от друго естество. Освен че въпреки и мудно Съединени американски щати непрекъснато утвърждават разнообразни финансови пакети за милиони долари в помощ на Украйна, безусловно преди броени дни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи на 24 май, че страните - членки на НАТО, би трябвало да обмислят анулация на рестриктивните мерки за потребление от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, с цел да може страната да нанася удари по военни цели в Русия.

Макар Русия несъмнено да разполага и с финансов, и с човешки запас, глобите дават своето отражение и тежестта върху съветската стопанска система става все-осезаема, изключително за елементарния руснак. Сред глобите са и редица ограничавания върху вноса и износа, както и над 210 млр. евро блокирани активи на Централната банка на Руската Федерация в Европейски Съюз, настрана са замразените средства на частни лица. 
САЩ имат проект да употребяват замразени съветски активи за Украйна и въпреки европейските страни да не са единомислещи, тъй като евентуално европейските данъкоплатци ще би трябвало да изкупят парите, в случай че след това изплащането на дълга на Украйна бъде забавено от нейните кредитори, по този метод ще бъде обезпечен заем до 50 милиарда $ за страната.

Макар мобилизацията в Русия да върви непрекъснато и с цялостни темпове, колкото по-дълго продължава даден боен спор, неизбежно, толкоз повече нараства и недоволството измежду хората. Хиляди убити, още повече осакатени, за които реализацията след завръщането им от фронта е съвсем невъзможна, от ден на ден брожения. Ако се стигне до ескалация на спора, това значи нови и нови бойци, което ще удари и по рейтинга на Владимир Путин. Едно са фотосите, публикациите и пропагандата, които показват висок дух и поддръжка на дейностите на ръководещите, друго са хилядите върнати в ковчези млади момчета и почернените им фамилии. 

Освобождаването от длъжността заместник-министър на защитата на Руската федерация на отговарящия за логистиката армейски военачалник Дмитрий Булгаков е следващият сигнал, че са налице проблеми пред Кремъл. Дългогодишният министър на защитата на Руската федерация Сергей Шойгу също неотдавна се раздели с поста си. Тези промени, осъществени в миг на следващата готовност в страната, с цел да се даде нов подтик на офанзивата в Украйна, приказва за нуждата от нова тактичност и свежи сили.
И въпреки на последните избори старият-нов президент да победи безапелационно, действителните проблеми, които са под повърхността, са много по-различни от вота с предупреден победител.

Проблемите през Зеленски и Украйна

Във от ден на ден западни медии се прокарва тезата, че евентуалното спокойно решение на спора може би ще е по-възможно без Владимир Зеленски отпред на Украйна. Макар мандатът му публично да изтече на 20.05, той остава на поста. Президентски избори трябваше да има през март, само че Народното събрание не ги насрочи, тъй като страната е във военно състояние – в края на ноември всички групи и партии в украинския парламент да се съгласиха изборите да бъдат отсрочени за толкоз време, колкото изключителното състояние продължава, плюс шест месеца. Тогава изцяло единомислещи, само че през последните месеци критиците все по-често укоряват украинския президент, че се оправдава с войната, с цел да си подсигурява оптимално оставане на поста.

Спада и поддръжката за него измежду самите украинци. Проучване на Центъра Разумков демонстрира, че равнището на доверие в президентската власт е спаднало от 71% през 2023 година до 26% сега. 

В Киев обстановката е много усложнена. Отстраняването на към този момент някогашния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний от президента, както и предшествалите ги редица разногласия сред двамата, в това число и предизвестията на Залужни, че Украйна е напреднaла единствено със 17 километра за близо половин година, усилиха черните облаци, надвиснали над Зеленски. 

От месеци не какъв да е, а кметът на Киев Виталий Кличко укорява Зеленски, че поради неговите дейности Украйна върви към авторитаризъм и в страната съвсем не са останали самостоятелни институции. Кличко поддържа и Залужни, разяснявайки, че на фронта са в невъзможност.

Друг, евентуално още по-сериозен проблем пред украинския президент е, че до неотдавна изрично заставащите зад него Европейски Съюз и Съединени американски щати, приказват и работят все по-умерено. Това не значи поддръжка за Путин, само че значи, че се следи сериозен спад в поддръжката за Зеленски измежду съдружниците на Украйна

Самият той зачестява с упреците към „ бавното даване ” на оръжия за страната му.

Пред украинския президент стои и опасността, в случай че войната продължи до ноември, когато са президентските избори в Съединени американски щати, и на тях отпред на страната застане Доналд Тръмп, поддръжката за страната му, в частност за него, внезапно да намалее. Бившият американски президент неведнъж е показал, че тази тематика не е приоритет за него и елементарно би могъл да постави завършек на войната в границите на 24 часа, като упорства украинският президент Володимир Зеленски и съветският му сътрудник Владимир Путин да се спогодят - което обаче, съгласно доста наблюдаващи, по-скоро значи Русия да резервира завладените към този момент територии от Украйна. Наскоро Зеленски съобщи и че не се нуждае от " примитивните " хрумвания Доналд Тръмп за преустановяване на войната.

Вижда ли се краят?

Истината е, че и украинските, и съветските войски са изтощени от войната, а проблемите и за двете страни се задълбочават от ден на ден – все по-често на фронта са изпращани запасняци, мотивацията измежду бойците понижава – неизбежно при по-дълги военни спорове. Надеждите на западните водачи, че Зеленски може(ше) да бъде този фактор, който да докара до детронирането на Путин, от ден на ден понижават, съразмерно с намаляването на поддръжката за него от страна на същите сътрудници. И Съединени американски щати, и Германия (които са главен фактор в ЕС) въпреки всичко са на мнение, че рано или късно би трябвало да се стигне до диалози.
Все повече се ускоряват, даже и на импровизирано равнище, сигналите, че и двете страни са надалеч по-склонни в сравнение с преди 6 месеца, да проведат разговор. И в случай че напълно до неотдавна изказванието беше, че войната в Украйна ще свърши, единствено когато Путин бъде свален от власт, се чуват от ден на ден гласове, които приканват за спокойно решение на спора и сядане на масата за договаряния.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР