Атина/Рига. Първият дипломат на Атина Никос Дендиас изрази опасенията на

...
Атина/Рига. Първият дипломат на Атина Никос Дендиас изрази опасенията на
Коментари Харесай

Kathimerini : Дендиас изрази загрижеността на Гърция относно Западните Балкани

Атина/Рига. Първият посланик на Атина Никос Дендиас изрази опасенията на гръцкото държавно управление по отношение на обстановката в Западните Балкани по време на срещата на външните министри на НАТО в латвийската столица Рига в сряда, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini .

„ Беше доста забавна среща, на която се обсъждаше въпросът за Западните Балкани. Имах опцията да изложа възгледите на гръцкото държавно управление по отношение на нуждата от стабилизация “, сподели министърът, като акцентира, че европейската траектория на Западните Балкани дава обилни благоприятни условия.

Дендиас взе участие и в полемиката, ръководена от френския външен министър Жан-Ив льо Дриан по отношение на обстановката в Сахел.

В коридорите на срещата на върха Дендиас се срещна с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Припомня се, по-късно този месец в гръцката столица ще се организира среща на Съвета по външни работи, в границите на която Атина и Никозия чакат по-съществена полемика за позицията на Европейски Съюз по отношение на дейностите на Турция в Източното Средиземноморие.

Тристранна среща

По същото време в сряда се състоя първата тристранна среща сред Гърция, Кипър и Йордания в Никозия на равнище министри на защитата, които разискаха решенията, взети през юли предходната година от водачите на трите страни.

В изказването на министрите се планува основаване на взаимен комитет и сключване на стратегия за военни учения, съдействие против тероризма и втора тристранна среща през 2022 година

Гърция и Кипър бяха показани от Никос Панайотопулос и Хараламбос Петридес, до момента в който Йордания беше показана от генерал-майор Юсеф Ахмед Ал-Хнайти, началник на въоръжените сили на страната.

„ Силните връзки на нашите три страни се основават на общи правила и полезности. Имаме обща визия и блян да създадем среда и условия на непоклатимост, сигурност и разцвет в по-широкия район на Източното Средиземноморие “, сподели Панайотопулос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР