Атаките, мотивирани от дясна екстремистка идеология, бележат значителен ръст в

...
Атаките, мотивирани от дясна екстремистка идеология, бележат значителен ръст в
Коментари Харесай

Заплаха! Увеличават се атаките на крайнодесни екстремисти

Атаките, стимулирани от дясна екстремистка идеология, бележат забележителен растеж в Северна Америка, Западна Европа и Океания през последните години, демонстрира годишният Индекс на световния тероризъм, съобщи ДПА.

Според проучването на Британския институт за стопанска система и мир (IEP) броят на крайнодесните офанзиви е повишен с 250 % в посочените райони от 2014 година насам, а броят на жертвите на сходни терористични набези се е нараснал със 700 %. Само през 2019 година те са били 89, съобщи Българска телеграфна агенция.

" С навлизането ни в ново десетилетие виждаме появяването на нови закани от тероризъм. Възходът на крайнодесните на Запад и утежняването на ситуацията в Сахел са ослепителен образец за това ", сподели Стив Килелеа, изпълнителен шеф на института.

Атаките на по-малки групи, симпатизиращи на групировката " Ислямска страна " (ИД), се усилват и в Субсахарска Африка, и в Европа, за което свидетелстват последните терористични офанзиви във Франция и Австрия, сподели специалистът.

Броят на жертвите на тероризма по света обаче спадна с съвсем 60 % през последните пет години до 13 826 за 2019 година, което е 15-процента по-малко по отношение на предходната година, сочи проучването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР