Атаката с безпилотни летателни апарати срещу петролни обекти в Саудитска

...
Атаката с безпилотни летателни апарати срещу петролни обекти в Саудитска
Коментари Харесай

Атаката срещу саудитски петролни обекти

Атаката с безпилотни летателни апарати против петролни обекти в Саудитска Арабия " взриви " от вътрешната страна Белия дом, оголвайки несъгласията в екипа на Доналд Тръмп. Но към момента не се знае какъв сюжет по отношение на Иран ще избра самият президент на Съединени американски щати, написа " Российская газета ".

Оставката на президентския консултант по националната сигурност Джон Болтън несъмнено отслаби позициите на " ястребите " в обкръжението на президента. Конфликтът с Иран, за какъвто агитираше Болтън, като че ли бе останал в предишното. Саудитските събития обаче нанесоха пагубен удар по " гълъбите ", спечелили доверието на Тръмп, което се отрази върху риториката на американския водач.

Същевременно Тръмп насочи явен сигнал, че разноските и рисковете около възможния спор с Иран ще легнат на плещите на Саудитска Арабия и сътрудниците й. Според стопанина на Белия дом, в случай че въпреки всичко стартира война, тя няма да е " чисто американска " и монархията би трябвало да го вземе поради, преди да уточни обществено отговорни за офанзивата и да ги заплашва с отмъщение.

Тръмп даде обещание да разиска обстановката и с Европа, само че това е единствено жест на вежливост - Брюксел нееднократно е намеквал, че не е склонен с войнствените изказвания на президента на Съединени американски щати за Иран, нито със глобите против тази страна, отбелязва вестникът.

" Российская газета " напомня, че съгласно представителя на арабската коалиция отпред с Рияд полковник Турки ал Малики в офанзивата са употребявани дронове с ирански генезис. Саудитският боен обаче отхвърли да хвърли отговорността върху Техеран. Експерти позволяват зад нападението да стои незнайна " трета мощ ".-->

Салах ал Мидхи от Кувейтския университет изясни за РИА Новости: " Страните, преработващи нефт, в това число Кувейт, завоюваха от повишаването на петрола поради събитията със (саудитската държавна петролна компания) Сауди Арамко ". По думите му подобен скок в цените на " черното злато " не е имало от 30 години насам.

Надвисналата опасност от огромна борба в огромния петролодобивен район към този момент се отрази на цените освен в краткосрочна, само че и в средносрочна вероятност. Според аналитици това е в полза на петролния бизнес в Съединени американски щати в днешните сложни за него времена, прибавя съветският официоз.

Заради ценовия скок въздушните удари по саудитските петролни обекти донесоха на съветските петролни компании, а и на федералния бюджет, непланирани доходи. Не бива обаче да се разчита на това, разяснява Александър Курдин, специалист от аналитичния център към съветското държавно управление. Дори в случай че Саудитска Арабия не успее бързо да възвърне добива и цените на петрола останат по-височки, на пазара бързо ще дойдат нови размери гориво от Съединени американски щати, Канада и Бразилия, предвижда той пред " Российская газета ".

Пазарът прави опити да се приспособява към загубата на половината саудитски рандеман, установи и " Комерсант ".

Ако съдим по сателитните фотоси на атакуваните инфраструктурни обекти в Абкаик и Хурайс, за премахване на повредите ще са нужни седмици, в случай че не и месеци . Това значи, че на Рияд евентуално ще се наложи да понижи износа , 70 на 100 от който съставляват доставки за Азия. Това може да накара потребителите да посегнат към запасите и да провокира дефицит на някои сортове нефт, предизвестява изданието. Ще бъде изключително мъчно да се компенсират саудитските доставки с нефт от други източници, твърди " Известия " под заглавие " Черният септември: диверсията в Арабия заплашва цялата международна стопанска система ".

По своя резултат върху петролния пазар офанзивата на хусите против саудитските рафинерии " надмина всички близкоизточни земетресения до момента, в това число ислямската гражданска война в Иран и нахлуването на войските на Саддам Хюсеин в Кувейт ", декларира всекидневникът.

Никой не може към този момент да каже с акуратност по кое време саудитците ще възстановят производството, само че светът се готви за дълготрайно закъснение. Само американците нямат грижа - президентът Тръмп реагира - по традиция в Туитър, като съобщи, че нефт има премного, а в това време подреди да се разпечата стратегическият запас.

Проблемът е, че в последно време судитските запаси значително понижиха и стигнаха дългогодишни минимуми. При всяко състояние те няма да покрият дефицита напълно. И сега никой няма явен отговор по кое време ще бъде възобновено снабдяването посредством Абкаик или други саудитски фабрики.

Това ни кара да погледнем международната карта в търсене на страни, подготвени да поемат знамето, изпуснато от Саудитска Арабия. Което няма да е елементарно, тъй като саудитците напоследък бяха маркетмейкъри - свободно определяха цените и размера на доставките, най-малко в Евразия. Русия и преди разгрома на саудитските мощности задминаваше по добиви Рияд, само че сезонният фактор - студените зими във федерацията, пречи оперативно да се трансформират доставяните размери. Освен това огромна част от производството е в ръцете на частници, а няма по какъв начин да им се подреди да добиват повече или по-малко, изяснява " Известия ".

Въздушната офанзива надълбоко в саудитската територия , за чийто провинен са посочени йеменските хуси, демонстрира какъв брой са налични модерните технологии за въоръжени групи, които не зачитат правни ограничавания. Показва, че липсват гаранции за неразпространение на такива технологии, че те са налични както на законния, по този начин на и незаконния оръжеен пазар. А няма и никакъв преговорен развой, който да цели слагането им под надзор, написа " Независимая газета ".

Широко публикувани в целия свят и употребявани в днешните въоръжени спорове, бойните дронове не се регламентират от никакви съглашения и ограничавания. Независимо от сходството им с крилатите ракети и други регулируеми оръжия и технологии. Дроновете даже остават отвън полемиките за смъртоносните самостоятелни оръжейни системи, водени в границите на Конференцията по разоръжаване.

Употребата на дронове слага ред проблеми, свързани с интернационалното филантропично право - нормите, регламентиращи държанието на страните във въоръжени спорове, акцентира вестникът. При това дроновете не са артикул на кардинално нови технологии, както преди време огнестрелните оръжия или нуклеарните муниции. Съответно е допустимо да бъдат регламентирани посредством настоящите правни правила и режими или да бъдат създадени нови за задачата.

Държавите имат принадлежности за влияние върху недържавни субекти и опит от взаимното им потребление. Дали опасността, пристигнала от саудитското небе, ще раздруса освен петролните пазари, само че и междудържавните институции и преговорните механизми, пита се " Независимая газета ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР