Астрономията е една от най-вълнуващите науки, защото не само ни

...
Астрономията е една от най-вълнуващите науки, защото не само ни
Коментари Харесай

Сензация от света на астрономията - откриха най-голямата комета

Астрономията е една от най-вълнуващите науки, тъй като освен ни среща със съществуващи обекти отвън познатото ни на Земята, само че и тъй като непрестанно ни изненадва с нови открития. Те потвърждават всякога какъв брой малко знаем към момента за Вселената и нейните чудеса.

Поредно ново изобретение развълнува освен експертите, само че и всички запленени по тайните на Космоса. Става въпрос за откритата най-голяма комета, известна до момента. Очакванията са тя да е най-вълнуващата и невероятна галактическа панорама, на която човечеството е ставало очевидец в миналото.

За какъв обект става дума и кои са неговите откриватели?

Астрономите от Пенсилванския университет в Съединени американски щати са учените, съобщили за откритието. Това не е напълно нова информация, тъй като галактическото знамение е известно още отпреди 7 години. На учените обаче са били нужни още проучвания, с цел да съберат спомагателна информация да присъщите особености на открития обект. Това им е лишило години на изследвания.

Данните, с които разполагат учените, се считат за напълно предварителни, от доста ранен стадий на разглеждане. Все отново те дават някаква визия за параметрите на изследваната комета.

Новото изобретение е към момента с цифрово означение. Наричат я 2014 UN271. Небесното тяло е кръгло и има диаметър съвсем 200 километра. Сравнението се прави с може би най-известната на човечеството комета Хейл-Боп. Нейният диаметър е 40 километра.

Ако тези предварителни данни се потвърдят, новата комета ще бъде оповестена за най-голямата, известна досега. Засега всички налични данни са повече в областта на догатките, тъй като небесното тяло е прекомерно надалеч от нас и съществува възможност астрономите да следят част от опашката, взимайки я за диаметър. Ако се окаже, че ситуацията е такова, тогава диаметърът на кометата може да е бъде доста по-малък.

 най-голямата комета

UN271 в този момент се намира на разстояние, което се пресмята на почти 23 пъти дистанцията сред Слънцето и нашата планета, което е към 150 милиона километра. Откривателят на кометата - астрономът Бернардели, споделя, че анализите, които е направил до момента, не демонстрират кометата да има опашка.

Проследена е също траекторията на обекта. Интересното е, че има доста дълга орбита, на 2 трилиона километра от Слънцето в края на Слънчевата система.

Учените са наясно, че на това разстояние гравитацията на централната ни звезда е напълно слаба и кометата елементарно може да се окаже изтласкана в междузвездното пространство. Нейната посока обаче е ориентирана към Слънцето. Според изчисленията кометата ще премине около него на 28 януари 2031 година.

Няма опасения у учените по отношение на сигурността на Земята, макар огромните размери на небесното тяло. Нейната траектория я слага прекомерно надалеч от нас, само че пък е идеална за наблюдения през идващите години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР