Асоциацията за защита на потребителите обяви, че действията на Омбудсмана

...
Асоциацията за защита на потребителите обяви, че действията на Омбудсмана
Коментари Харесай

Действията на Омбудсмана срещу колекторските фирми са закъснели


Асоциацията за отбрана на потребителите разгласи, че дейностите на Омбудсмана на България Диана Ковачева срешу колекторските компании са закъснели. 22 дни след оповестяване на изключително състояние в България към момента няма реакция на управляващите, които да накарат колекторските компании краткотрайно да спрат да тормозят жителите. Това се случва на фона на вълна от хиляди жители, които ненадейно, вследствие на пандемията са изгубили работата си. Те към този момент са в графата „ безработни “ като получават част от приходите си или са останали без всевъзможни средства. Според очакванята на бизнес организациите, синдикатите и специалистите броят на хората останали без работа ще се усилва от ден на ден.

На този декор следим плахи и то по-скоро популиски апели на някои партии, които действително са в ръководството на страната, колекторските компании да спрат натиска си над длъжниците, съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски. Едва в четвъртък (02 април) по-конкретни дейности предприе омбудсманът. Диана Ковачева се ограничи с изпращането на рекомендация до Асоциацията на колекторските организации. В нея тя моли компаниите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната конюнктура и да проявят схващане към жители, които краткотрайно не могат да погасяват в период отговорностите си.

Смятаме, че реакцията на омбудсмана е закъсняла и е по-скоро преструване на подправена угриженост, а за доста хора е даже цинична, тъй като приканва колекторските организации за самостоятелен метод към жителите и политика за работа с уязвими лица, наранени финансово от изключителното състояние, сподели Пейо Майорски.

В същото време Българска народна банка изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в период до 5 работни дни обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми.

Предстои по предложение на държавното управление изключителното състояние да бъде удължено. Затова още веднъж призовавме институциите – Народно заседание и Правителство да подхващат нужните ограничения, с цел да се ограничи активността на колекторските компании в този сложен и с доста незнайни стадий, през който минава България и света, допълват от АЗП.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР