Асоциацията на прокурорите в България отбеляза една година от създаването

...
Асоциацията на прокурорите в България отбеляза една година от създаването
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза една година от създаването на Европейската прокуратура

Асоциацията на прокурорите в България означи една година от основаването на Европейската прокуратура. В рамките на обичайните образования, които професионалното съдружие годишно провежда, беше извършена пролетната Академия на АПБ на тематика - „ Европейска прокуратура. Основни правила, статут и взаимоотношение. Постигнати резултати и провокации пред правоприлагащите органи “.

Мероприятието се състоя в интервала 26 -28.05.2002 в образователната база на Прокуратура на Република България „ Цигов чарк “. На него взеха присъединяване прокурори от цялата страна.

Конференцията беше открита от господин Владимир Николов – Председател на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. Встъпителни слова изнесоха и господин Ивайло Илиев – европейски делегиран прокурор и господин Камен Михов – прокурор, завеждащ отдел 08-ми „ Престъпления срещу финансовите ползи на Европейски Съюз и взаимоотношение с Европейската прокуратура “ във ВКП.

При осъществяване на конференцията бяха изнесени отчети от трима европейски делегирани прокурори. Техните отчети обгърнаха следните тематики: „ Общо встъпление във функционалностите и правилата на работа на Европейската прокуратура. Структура, статут и пълномощия Приложение на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за определяне на засилено съдействие и основаване на Европейска прокуратура и на Директива 2017/1371 на Европейския парламент и на съвета по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на съюза, по наказателноправен ред. Взаимодействие на Екологичен потенциал с Прокуратура на Република България. (г-жа Светлана Шопова и господин Ивайло Илиев) и „ Форми на съдействие с ОЛАФ, Евроджъст, Европол, Европейска счете палата, Европейска комисия в границите на процедурите на Европейската прокуратура. Практически въпроси по отношение на материалните пълномощия на Екологичен потенциал. Упражняване на пълномощия. (г-н Станислав Стойков).

Г-н Петър Маринов – представител на АФКОС (Дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " ), показа на вниманието на присъстващите участници положителните практики на дирекцията при взаимоотношението с ОЛАФ и институциите в страната ни. Той уточни провокациите пред АФКОС и проучва опциите за съдействие с българските институции.

Г-н Станимир Димитров и господин Бисер Кирилов - прокурори от отдел 08 ми на ВКП, споделиха пред аудиторията практическия опит на прокурорите от ВКП при работа им с прокурори от териториалните структури на Прокуратура на Република България в противопоставяне на закононарушенията против финансовите ползи на Европейски Съюз, насъбран след започване на активността на Европейската прокуратура. За материалните и процесуални аспекти на проблемите в практиката на закононарушенията срещу финансовите ползи на Европейски Съюз и вероятности за превъзмогването им de lege ferenda беше изнесен отчет от господин Дочо Дочев – прокурор от отдел 08 на ВКП.

Конференцията беше закрита с лекцията „ Усложнени хипотези на машинация в българския Наказателен кодекс. Алтернативни квалификации при цялост “, изнесена от доцент доктор Ива Пушкарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР