Военна прокуратура прави втори огледПроверяват автомобила на НСО за включени

...
Военна прокуратура прави втори огледПроверяват автомобила на НСО за включени
Коментари Харесай

Геодезисти ще помагат за разследване на катастрофата с Кирил Петков

Военна прокуратура прави втори оглед
Проверяват автомобила на НСО за включени сигнални лампи

Мястото на конфликта не е рисково

Прокуратурата ще наеме геодезисти, с цел да създадат фотография и експертиза, които да оказват помощ в следствието на аргументите за тежката злополука край Аксаково с автомобил на НСО. В служебното возило е пътувал някогашният министър председател и съпредседател на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков, както и представителят на партията Найо Тицин.

Ще бъде осъществен още един оглед на мястото на конфликта, който стана на входа на града. Той ще бъде изработен от специалисти от Окръжната военна прокуратура - Сливен, която проверява произшествието. Автомобилите, взели участие в него, към този момент се намират на охранителен паркинг във Варненска област. Експерти ще ревизират дали водачът на НСО е присъединил сигнални лампи. Те ще уточнят и други елементи, свързани с автотехническата експертиза, като скоростта с която са се движели и двамата автомобила.

Свидетели настояват, че този на НСО безусловно е “хвърчал ” на пътя и в последната секунда е присъединил звуков и светлинен сигнал, само че това следва да бъде открито. При жестокия конфликт почина 63-годишен водач на “Ауди ” Христо Д., който е бил професионален водач, а жена му е в устойчиво, само че тежко положение в реанимацията на МБАЛ “Света Анна ” в морската столица. Четиримата пасажери в автомобила на НСО нямат пострадвания. Чакат се кръвните проби на починалия в злополуката мъж, другите резултати от аутопсията са подготвени.

И двамата водачи имат прегрешения обратно в годините, само че по-скорошните им са такива, които не въздействат директно на сигурността на придвижването от позиция на попадане в рискова обстановка и предизвикателство на ПТП, сподели комисар Мария Ботева от Пътна полиция. Тя добави, че секторът, на който почина 63-годишният мъж, не е рисков и не се характеризира с централизация на произшествия. Знакът “Стоп ”, за който имаше информация, че водачът на “Аудито ” не е видял, е подложен на вярното място, сподели Ботева и посочи, че всички коли на НСО имат нужните документи и минават годишен механически обзор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР