Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) защити оставането на държавното

...
Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) защити оставането на държавното
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите: Обвинението е трън в очите на политиците |

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) отбрани оставането на държавното обвиняване в правосъдната система и упрекна политиците в масирана акция за покоряване на прокуратурата на политически кръгове и подмолни ползи.

В писмо, адресирано до Европейската комисия, Европейската прокуратура, посолствата на страните от Европейски Съюз у нас, президента, премиера, Висш съдебен съвет и други, от АЕБ декларират, че с импортираното във Висш съдебен съвет искане за премахване на основния прокурор Иван Гешев се цели дестабилизиране на правосъдната власт. Според асоциацията високите стандарти в правораздаването не могат и не следва да се базират на клюки, изявления и персонални отзиви, а на обстоятелства и доказателства.

И допълват, че основният прокурор не е политическа фигура, а е определен от само способния орган – Висшия правосъден съвет, и този избор е приет за закономерен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

 

Ето цялостния текст на мнението:

Aсоциацията на прокурорите в България за следващ път е принудена да изкаже обществено тревогата си от застрашаването на върховенството на закона в страната. През последните дни редица политически фигури постановат на обществото желанието си да изведат прокуратурата от съдебната власт, без да показват аргументите за това си желание и последствията от сходно деяние. Очевидно самостоятелната българска прокуратура се явява бодил в очите на някои представители на политическата класа. Изправени сме пред масирана акция за покоряване на прокуратурата на политически кръгове и подмолни ползи, което българското общество не може да си разреши да допусне.

Сред политическите актове, целящи дестабилизация на правосъдната власт в България, причисляваме и импортираното във Висшия правосъден съвет искане за премахване на главния прокурор. Изразяваме мнение, че високите стандарти в правораздаването не могат и не следва да се базират на клюки, изявления и персонални отзиви, а на обстоятелства и доказателства. Главният прокурор на Република България не е политическа фигура. Той е определен от само способния орган – Висшия правосъден съвет и изборът му е приет за закономерен от всички европейски наблюдатели и ангажирани институции.

В нашите разбирания професионализмът не следва да отстъпва пред политическите ползи, поради което сме обезпокоени от слагането от страна на представители на изпълнителната власт на ултиматуми пред самостоятелния Висш правосъден съвет, свързани с идните му решения, което се явява ново и непознато досега измерение на жестоко нарушаване на разделянето на властите и невиждан напън върху правосъдната система.

Мисията на българските магистрати е да отстояват законността и правото, справедливостта и морала. Ако тази опция им бъде отнета, няма да остане бариера сред българските граждани и произвола. Това стимулира нас, българските прокурори, да изпълняваме съзнателно служебните си задължения, макар нападките и заканите, опитите за напън и обществените внушения. Изразяваме готовност да продължаваме да стоим на пътя на престъпността и беззаконието, без значение от атаките против нас, тъй като сме призвани да работим за България. Надяваме се предопределение в тази тенденция да открият и останалите представители на държавната власт, върху които тежи общественото доверие, а разсъдъкът и разговорът да надделеят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР