Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията
Коментари Харесай

Бизнесът изпрати писмо до Борисов и негови министри

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска самодейност изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и ръководител на НСТС Марияна Николова и министъра на труда и обществената политика Деница Сачева. Писмото е по отношение на процедурата за определяне на съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите.

В хода на процедурата Комисията за определяне на съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите откри по безспорен и неоспорим метод неналичието на наложително нужни документи по член 35, алинея 1 т. 4 от КТ, (да има качество на юридическо лице, добито по реда на член 49, алинея 1 минимум три години преди подаване на настояването за признание на представителност, което се потвърждава с представянето на документи по член 6, алинея 1, т. 1 и 2 от Наредбата за установяване на реда за определяне съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите (НОРУНКПОРСР), а точно с представянето на правосъдно решение за регистриране и уверение за настоящо положение на организацията, както и с удостоверен от съда дубликат на последния правилник на организацията) от една от кандидатстващите за признание на представителност организации, а точно – съдружие Българска работодателска организация „ Иновативни технологии “ (БРАИТ). Комисията изиска представянето на такива документи и дефинира период за това, като кандидатстващата организация не извърши дадените инструкции. С това сдружението-кандидат БРАИТ е безусловно неприемливо за признание по процедурата.

Ето и цялостния текст на писмото:

" В хода на процедурата за признание на представителност (Обн. Дъждовни води. Брой 10, 04.02.2020 година, стр. 47) Комисията за определяне на съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите (Комисията) откри по безспорен и неоспорим метод неналичието на наложително нужни документи, а точно такива по член 35, алинея 1 т. 4 от КТ, (да има качество на юридическо лице, добито по реда на член 49, алинея 1 минимум три години преди подаване на настояването за признание на представителност, което се потвърждава с представянето на документи по член 6, алинея 1, т. 1 и 2 от Наредбата за установяване на реда за определяне съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите (НОРУНКПОРСР), а точно с представянето на правосъдно решение за регистриране и уверение за настоящо положение на организацията, както и с удостоверен от съда дубликат на последния правилник на организацията) от една от кандидатстващите за признание на представителност организации, а точно – съдружие Българска работодателска организация „ Иновативни технологии “ (БРАИТ). Комисията изиска представянето на такива документи и дефинира период за това, като кандидатстващата организация не извърши дадените инструкции.

Съгласно член 49 от Кодекса нa труда синдикалните организации и организациите на работодателите получават качеството на юридическо лице след вписването им в указател на синдикални и работодателски организации към съответния областен съд по седалището им. Няма законова спънка организация, претендираща да е синдикална или работодателска да бъде вписана от съответния съд. В съответния случай това значи, че БРАИТ или не счита себе си за работодателска организация, или не разполага с компетентността да изиска вписването си като такава. И двете хипотези имат идентичен резултат – съгласно българското законодателство БРАИТ не е работодателска организация.

Констатираното противоречие със законовите условия съставлява непреодолима справедлива спънка за признаването на кандидатстващата организация за представителна, противоположното е жестоко нарушаване на настоящото българско законодателство – Кодекса на труда и Наредбата за установяване на реда за определяне съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите.

Налице е и друга безспорна спънка БРАИТ да бъде избрана като работодателска организация. Година след влизането в действие на член 49 от Кодекса на труда, организацията се е определила като „ съдружие за активност в социална изгода “ по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЮЛНЦ/ и се е записала като такова в Агенцията по вписванията при Министерството на правораздаването. Сдруженията, избрани за работа в социална изгода се подчиняват на специфичен режим. Те правят активност в интерес на разнообразни групи от обществото и получават финансова помощ от страната, изразяваща се в освобождение от налози, митнически сборове и други за получените дарения и други помощи. Такъв вид сдружения са само вероятни бенефициенти по редица оперативни стратегии и други европейски планове.

Тези правила не се отнасят за организациите на служащите и чиновниците и на работодателите, изключени са по закон.

Определянето на съдружие за работа в социална изгода и като работодателска организация, ще го сложи в привилигировано състояние по отношение на останалите и ще бъде ярка демонстрация на неравнопоставеност и дискриминация. Ще бъде в жестоко нарушаване на конвенциите на МОТ, както и на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи.

Липсата на сходство с главните условия на член 35, алинея 1, т. 4, по отношение на член 49 от Кодекса на труда, както и с член 6, алинея 1 т. 1 и т. 2 от НОРУНКПОРСР прави сдружението БРАИТ неприемлив претендент в процедурата за определяне на съществуването на критериите за представителност на организациите на служащите и чиновниците и на работодателите

В допълнение – Комисията установи и обстоятелството, че същото съдружие не дава отговор и на количествените критерии за представителност, а точно тези по член 35, алинея 1, т. 1, букви „ а “ и „ б “ – да има 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 служащи и чиновници във всички членове на работодателската организация, или 100 000 служащи и чиновници, наети по трудов контракт, във всички членове на работодателската организация, защото посочени от кандидатстващата организация като нейни членове категорично са упълномощили други организации и заради това следва да се регистрират в техния състав.

Недопустимото сдружение-кандидат БРАИТ с показаните документи твърди, че в нейните членове работят 57 018 (петдесет и седем хиляди и осемнадесет) служащи и чиновници.

На съвещанията на Комисията се откри по неоспорим метод, че огромна част от посочените за членове на БРАИТ или изобщо не са я упълномощили, или категорично са дали пълномощие на други национални организации и следва да бъдат регистрирани единствено при тях, само че не и при БРАИТ. Сочим следните значими за обективността и законосъобразността на процедурата показателни образци:

1. Фирма, декларирана от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 666 в техния лист. В тази компания са заети 6 348 служащи и чиновници. Фирмата категорично е упълномощила за посланичество друга национална организация, където следва да бъде регистрирана в сходство с пълномощното, издадено в осъществяване на условията на член 10, алинея 4 от НОРУНКПОРСР.
2. Фирма, декларирана от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 762 в техния лист. В тази компания са заети 3 237 служащи и чиновници. Фирмата изобщо не е издавала пълномощие на БРАИТ, както твърди последната. Този факт (липсата на пълномощно) беше установен от Комисията и демонстрира честността на неприемливия претендент БРАИТ. Фирмата, обаче категорично е упълномощила за посланичество друга национална организация, където следва да бъде регистрирана в сходство с издаденото пълномощие.

В сходство горецитираните правила на КТ и НОРУНКПОРСР заетите в посочените две компании следва да се регистрират в числения състав на упълномощената национална организация, не в неприемливия претендент БРАИТ. Това значи (дори да приемем за меродавен, което видно от горните образци не е така) описът с компании и заетите в тях служащи и чиновници - общо 57 018 и извадим броя на заетите единствено в цитираните две компании (6 348 + 3 237 = 9 585), то даже да не преглеждаме други образци (каквито има достатъчно) неоспоримият резултат е 57 018 - 9 585 = 47 433.

Очевидно е, че неприемливото сдружение-кандидат БРАИТ не дава отговор и на:

- количественият аршин по член 35, алинея 1, т. 1, писмен знак „ а “ от КТ тъй като няма 50 000 служащи

- и чиновници във всичките си членове и количественият аршин по член 35, алинея 1, т. 1, писмен знак „ б “ тъй като няма 100 000 служащи и чиновници, наети по трудов контракт, във всичките си членове.

Можем по същия неоспорим метод да посочим и други пороци в документите на кандидатстващото за признание на представителност съдружие – БРАИТ, само че сме уверени, че всеки един от горните, даже прегледан независимо е задоволителен за приемане на вярно и законосъобразно решение.

Убедени сме, че в изложената фактическа конюнктура Министерският съвет на Република България ще съблюдава прецизно българското законодателство, като се произнесе по поставените въпроси със законосъобразно и вярно решение, с което ще запази легитимността на обществения разговор в Република България ".

Писмото е подписано от Кирил Домусчиев, ръководител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Васил Велев, ръководител на Асоциация на индустриалния капитал в България, Радосвет Радев, ръководител на Българска стопанска камара, кактои и Виолина Накова, изпълнителен заместник-председател на Съюза за стопанска самодейност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР