Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) поиска от

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) поиска от
Коментари Харесай

Туроператорите поискаха спешно 55 млн. лв. до края на януари 2021 г.

Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА) изиска от Министерството на туризма да обезпечи в допълнение финансов запас от 55 млн. лева като грантова помощ, която да стигне бързо до сектора до края на януари 2021. Това се показва в писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, заяви за TravelNews Димитър Попов, ръководител на организацията. Сумата от 55 млн. лева би трябвало да добави сегашната мярка от 10 млн. лева, по която следва утвърждението и изплащането на плановете. По нея подадоха заявки 840 туроператора и сътрудника на обща стойност 65 млн. лева Това значи, че не доближават 55 млн. лева, акцентира Попов. Според него тази грантова помощ не би трябвало да е обвързана и зависеща от други ограничения, както и да е обвързана с съответни разноски.

От АБТТА желаят да получат точна информация за размера на общия оборот на сектора за 2019 година, както и за размера на импортираните в бюджета налози и осигуровки от българските туроператори и турагенти за предходната година, информация, която би трябвало да е елементарно налична от за министерството от Национална агенция за приходите и Национален статистически институт. В писмото си организацията упорства още пред Марияна Николова да активизира ресурсите на министерството за незабавна обработка на документите по ОПИК програмата за 10 млн лева BG16RFOP002-2.080-0003, тъй че парите да стигнат до претендентите до края на ноември.

Освен това да бъдат обезпечен нисколихвен или безлихвен заем със период на погасяване от най-малко три години посредством ББР. От подобен заем биха се възползвали фирмите за възобновяване на дължимите суми към клиентите за неосъществени пътувания и покриване на цената на ваучерите. За размера на заема може да се употребяват резултатите от провежданата сега анкета. Според резултатите от направеното вътрешно проучване измежду членовете в АБТТА, главно работещи произлязъл туризъм, данните към сегашния миг наподобяват по този начин като % от оборота на туроператорите с произлязъл туризъм:

- Неосъществени пътувания след 1.2.2020, за която е публикуван кредитен ваучер - 2,8 % (от годишния оборот за 2019)

- Договори за прекачване на нови дати за пътешестване през 2021 - 3,2 % (от годишния оборот за 2019)

- Суми, подлежащи за рефънд за неосъществени пътувания след 1.2.2020 - 3,6 % (от годишния оборот за 2019)

- Предплатени суми към снабдители, заем за асимилиране - 2,1 % (от годишния оборот за 2019)

- Предплатени суми към снабдители, невъзвръщаеми 0,8 % (от годишния оборот за 2019)

Туризмът е най-засегнатият бранш в българската стопанска система вследствие на пандемията, а туроператорският и турагентският отрасъл е най-засегнатият в бранш туризъм. С въвеждането на противоепидемичните ограничения на цялостен отрасъл му бе отнета опцията да работи, а спадът в приходите на българските туроператори за последните седем месеца варира сред 70 и 100% по отношение на същия интервал за 2019, се показва в писмото на АБТТА. Въпреки нашия принос към туризма като структуроопределящ бранш, на българския туроператорски отрасъл не е оказана никаква ликвидна поддръжка, за разлика от други сектори, където спадът не надвишава 20-30%. И сигурно сме единствените в Европейски Съюз, лишени от такава помощ.

Липсата на финансова поддръжка сигурно ще докара до всеобщи банкрути в околните месеци изключително след констатацията на европейската комисия, че член 25 от Закона за дейностите и ограниченията по време на изключително състояние е в нарушаване на условието на Европейската пътническа инструкция за 14-дневния период за възобновяване на сумите към клиенти за неосъществените пътувания.

Размерът на финансовата поддръжка би трябвало да се базира върху секторен разбор, който да регистрира спецификата в сектора и който чакахме да бъде изработен още при започване на пандемията, през м. март – април т.г. Но това не се случи и продължава да не се случва, се споделя още в писмото на АБТТА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР