Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) са категорични,

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) са категорични,
Коментари Харесай

Туроператорите скочиха срещу промените в Закона за туризма

Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) са безапелационни, че препоръчаните промени в Закон за туризма (за които „ Банкеръ “ съобщи), посредством които се вкарва категоризация за парцелите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации слагат нови „ свръхрегулации “ за този пазар.

Председателят на Управителния съвет на браншовата организация Даниела Стоева е на мнение, че никой не оспорва задължението на всеки физически или юридически индивид, който генерира приходи под една или друга форма да заплаща налози за тях, само че тъкмо затова, хората които отдават жилища чартърен издават съответните финансови документи. И в случай че има извършители, то те би трябвало да бъдат глобени, само че не по метода който се предлага.

Вносителите на измененията в норматива Менда Стоянова и Валери Симеонов на процедура предпоставят не просто ограничението на активността на платформи като Booking и Airbnb, само че в случай че бъде признато предлагането им на процедура ще бъде въведена възбрана за свободното предложение на жилища за настаняване посредством онлайн платформи.

Според новите текстовете, предлагането на такива жилища ще е допустимо единствено в случай че те са категоризирани като места за настаняване съгласно Закона за туризма.

От Асоциацията са на мнение, че формата на този тип настаняване е различен вид туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е причина да идват повече туристи у нас.

Според Стоева, законодателят би трябвало да подхожда много по-внимателно във връзка с това всяка активност да се вкарва в следващата регулация. И добави, че нашият туристически пазар и на този стадий е „ свръхрегулиран " и съобщи, че като Асоциация организацията не счита, че това би трябвало да влиза в предлаганата от народните представители най-строгата форма на регулация на всеки бизнес у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР