Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива

...
Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива
Коментари Харесай

Започнаха фалити на малки бензиностанции

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ) към този момент следи банкрути и затваряне на дребни бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това разгласи Георги Тенев, правист на организацията, в която членуват дребните обекти. Причината е в неналичието на съответна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас.

Общо в страната има към 5000 бензиностанции, които над 20% са дребни. Те са най-вече фамилен бизнес и обезпечават хиляди работни места. „ Трудно могат да се опълчват на огромните вериги и играчи, които се пробват да диктуват разпоредбите и да задушават дребните търговци “, разяснява Тенев.

На последващо място, цените на бензиностанциите са разнообразни, дефинират се на пазарен принцип от техните притежатели и неведнъж разликите, са осезаеми. Едни от тях са ситуирани на автомагистрали, основни пътища, огромни транспортни възли и натоварени градски елементи, до момента в който други се намират в отдалечени райони, на второкласни пътища или в дребни обитаеми места. Едните са част от огромни вериги и корпоративни структури, а други – дребните действат на фамилен принцип и обезпечават прехраната на едно семейство и още няколко служащия, в най-хубавия случай. Разходите за издръжката и ръководството на една огромна бензиностанция, от вида на тези, които са по автомагистралите, са в пъти по-големи от разноските на един дребен обект, за който се грижи едно семейство. Там и потока на клиенти е доста по-малък, несъмнено и количествата, които те зареждат са по-малки, изясни Георги Тенев.

За дребните обитаеми места и за земеделските производители доста значима тематика е достъпът до горива. Например в случай че съм притежател на моторна косачка, дребна бензинова резачка за дърва и дребен трактор. Те се намират на село или както е съвременно да се споделя – на моята вила. Най-близката бензиностанция, която е независим, индивидуален фамилен обект и не е част от верига, се намира на 14 км. в едната посока. Най-близката бензиностанция, част от огромна верига – на съвсем 25 км. в едната посока. Тогава цената на литър за тези хора е по-висока, тъй като имат по-високи разноски да отидат до обекта, изясни Георги Тенев.

Но дано да си дадем сметка, че хората, които отиват на вилите си са приходящи, само че има и такива, които живеят непрекъснато в дребни и отдалечени обитаеми места и за тях въпросът с достъпа до горива, е извънредно значим. От достъпа им до горива зависи и тяхното отопление. Достъпът им до здравни грижи, медикаменти, хранителни артикули и артикули и артикули за бита също е директно обвързван с достъпа до горива, сподели Тенев. На такива места огромните вериги не отварят обекти, тъй като са прекомерно скъпи за прехрана, при в същото време доста ниско ползване. Именно там преди всичко се намират обектите на нашите членове и на другите, сходни на тях дребни и междинни български търговци на горива, акцентира още Георги Тенев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР