Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк

...
Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк
Коментари Харесай

Витоша ски излезе с позиция за Симеоновския лифт

Проблемът с модернизирането на оборудванията на територията на Природен парк „ Витоша “ попада в обсега на публичното внимание и се политизира за следващ път. Това се споделя в позицията на Витоша ски за Симеоновския въжен превоз.

Ето какво написа още в нея:

Отново за ясните и установени от всички институции проблеми не се оферират решения. Винаги, когато спре следващото оборудване, заради моралната си и физическа изхабеност, този спор се възобновява, стартират се безпочвени обвинявания против „ Витоша ски “ АД, че могла, само че не желала да модернизира оборудванията, чертаят се решения и след известно време всичко се не помни. До идващия път.

Как следва да се модернизират оборудванията е повече от ясно:
Държавата да обезпечи нормативна среда, която изцяло разрешава модернизацията Инвеститорът да осъществя инвестицията Съответните органи да я одобряват и вкарат в експлоатация
Не е рационално с поправки да се поддържат от дълго време амортизирани уреди, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат сменени с най-модерните, които да се употребяват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община. Да напомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна компания, която да даде мнение за едно от оборудванията. Платиха се 50 000 лева от общинския бюджет и заключението е същото - би трябвало да се инсталира ново оборудване. По тази причина и българският съд на две инстанции анулира като незаконосъобразна заповедта на Главния проектант на Столична община заповедта да бъде ремонтиран Кабинковия въжен превоз „ Княжево- Копитото “.

„ Витоша ски “ като притежател и вложител е декларирал готовността си да модернизира оборудванията и повода това да не се случва са двата казуса в нормативната среда - признатият през 2012 год. Закон за горите и настоящия и неактуализиран проект за ръководство на Политическа партия „ Витоша “. Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и така нататък потвърдиха това. Но досега нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме виновност.

Освен генералния проблем с нормативната среда са налице още редица относително дребни проблеми, за решаването на които ние сме изоставени от институциите:
докато оборудванията са стопанисвани от Столична община не са закупувани аварийни елементи от компаниите производители подменена е с пиратска цялата електроника на Симеоновския въжен превоз. нанесени са необратими вреди по съоръженията
Това, което правехме през последните години, е да поддържаме техния живот. Дружеството е заплатило към 6 000 000 лева за поддръжката им. Но колкото и да поддържаш една отиваща си техника, рано или късно тя стопира да работи. Ако някой счита, че може назад да я върне към живот, ние сме подготвени да използваме възмездно неговия експертен опит и познания – както към този момент обществено сме отправяли такава покана, в това число към експертите, които развиват тезите за безкрайни поправки - само че никой не се отзова.

Подмяната ще е сложна по още други аргументи, които се премълчават:
В територията на оборудванията е осъществена противозаконна реставрация и макар наличното функциониращо оборудване земята под него в избрани елементи е реституирана. Не единствено е реституирана, само че и на новите притежатели не са въведени ограничавания. Трасетата под Симеоновския въжен превоз се застрояват, заграждат, прекъсват, натрупват се елементарно запалими материали. Още с придобиването на „ Въжени линии “ ЕАД сигнализирахме, че трасето под Симеоновския въжен превоз е прекратено от четириметрова подпорна стена. Вече четиринадесет години никой не си направи труда да ни отговори. Около лифта се построиха здания, които вършат невероятно спазването на отстоянията, планувани в нормативните актове. Кабинките са в сериозна непосредственост до тези здания. Да напомним и случая от преди няколко години, когато противозаконни кабели под трасето на Симеоновския въжен превоз закачиха една от кабинките. По щастливо стичане на събитията това не докара до човешки жертви. Тогава сигнализирахме Столична община и ДНСК и още чакаме отговор.
Проблемите са доста и се решими. Стига да има воля от страна на страната да ги реши. Това ще отпуши процеса. Ние още веднъж повтаряме нашата готовност  да влагаме в тяхната рационализация. Това може да стане само и единствено в случай че е законно – т.е. след обезпечаване на нужната нормативна среда. А все още този развой е блокиран.

Обръщаме се към всички политици - подходете държавнически, решете проблемите, основани в нормативната среда, с цел да може да се възвърне достъпът до планината. И с това ще покажете, че фактически го желаете. Хората го желаят - чуйте техния глас.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР