Асоциация свободен енергиен пазар е обезпокоена от зачестилите случаи на

...
Асоциация свободен енергиен пазар е обезпокоена от зачестилите случаи на
Коментари Харесай

Притеснения около зачестилите аварийни случаи в АЕЦ Козлодуй

Асоциация свободен енергиен пазар е обезпокоена от зачестилите случаи на аварийност на уреди на АЕЦ Козлодуй ЕАД през последното шестмесечие на годината. Кратка последователност демонстрира четири случая на непланово изключване на съоръжение – на шести блок на 03.07.2019, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 01.08.2019, на пети блок на 16.11.2019 и изключване на генератора на шести блок през актуалната седмица.

Това се споделя в писмо на организацията до ръководителя на Агенция за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов.

От асоциацията показват, че не е естествена обстановка с толкоз честа аварийност на уреди на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които обезпечават съществена част от базовия товар и въздействат върху систематичната сигурност.

"С оглед на по-горното, бихме желали да ни предоставите информация за аргументите, заради които се постанова непланово изключване на мощности, както и разбор на отчетите от четирите събития и осъществената планова ремонтна стратегия на атомната централа. От уеб страницата на Агенция за нуклеарно контролиране е видно, че във връзка на повредата от 03.07.2019 година е назначена и Комисия за разбор на събитието, като се надяваме да са налични и резултати от работата й ", се споделя още в отвореното писмо.

От Асоциация свободен енергиен пазар желаят данни от разбора на събитията и ограниченията, които се подхващат за предварителна защита. Според организацията става дума за информация от публичен интерес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР