Армията ще се модернизира в няколко насоки, заплатите на военнослужещите

...
Армията ще се модернизира в няколко насоки, заплатите на военнослужещите
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: Армията ще става еко и модерна, с по-високи заплати

Армията ще се модернизира в няколко насоки, заплатите на военнослужещите ще се усилят, ще се мине към цифровизация, ще се търси метод да се употребява даже и изкуствен интелект. Едно от първите неща, към които четирите партии - " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия се сплотиха в четвъртия ден на договаряния по тематиката за националната сигурност беше, че модернизацията на армията би трябвало да бъде съчетана и със зелената договорка.

Идеите за това пристигнаха главно от " Демократична България ", само че получиха поддръжка и от другите участници - да се модернизират постройките, да се усили енергийна успеваемост, да се вкарат ВЕИ в защитата, да има стабилно ръководство на отпадъците, понижаване на въглеродния отпечатъкът върху въоръжените сили.
Ще бъде изработен стратегически обзор на защитата, в случай че се окаже, че актуалният разбор на обстановката не е цялостен. Политическите партии обсъждаха и други хрумвания - да има и нов закон за въоръжените сили и за военния запас, да се построи национална армия (предложение на БСП) и възобновяване на Гражданската отбрана (идея на " Демократична България " ).

Преговорите по тематика национална сигурност започнаха с настройката, че вижданията на партиите се припокриват на 90 % и до края не се стигна до остри конфликти и спорове.Петък (26 ноември) беше четвъртият ден от договарянията на " Продължаваме промяната " и посочените за съдружни сътрудници от " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".
Темите са за национална сигурност и спорт, а в утринните панели се дебатираха туризмът (проследете - ) и обществените въпроси ().

Първата част на договарянията:



Втората част:



18:15Ще има обзор и оценка на досегашния обзор за положението на армиятаЩе има обзор и оценка на досегашния обзор за положението на армията, взеха решение участниците в договарянията за национална сигурност.18:08 " Продължаваме промяната " се оповестиха за реалистични ограничения  Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

От групировката " Продължаваме промяната ", които завоюваха парламентарните избори приканиха за реалистичност на проектите във въоръжените сили, с цел да не продължи досегашната процедура те да остават единствено на хартия.

Според Тодор Тагарев би трябвало да се положат старания за модернизацията на армията в определянето на съответни ниши, в които тя е конкурентноспособна.17:43Участниците в дебата за национална сигурност излязоха в отмора, а по-късно започнаха да обобщават точките към които се сплотяват.

Една от първите точки, към които стартира полемика, е предлагането на Българска социалистическа партия да има обзор на стратегическия обзор на системата на защитата. Асен Василев от " Продължаваме промяната " попита дали съществуващият обзор регистрира действителното положение, дали дава конструкция и боеспосност на въоръжените сили, която е финансируема.. Според него би трябвало да се има поради, че отбраната може да е построена върху нови, а не върху остарели технологии.

От " ИТН " предложиха концепцията за обзор да бъде дефинирано по-общо.16:53 " Демократична България ": Да има шеф на разузнаването и връзката с Държавна сигурност да бъде прекъснатаДа има шеф на разузнаването, към съвета по сигуртността да има обединен център за работа с открити източници, което да усъвършенства обмена със съдружниците и да ограничи работата на службите да търсят информация по специфичен ред, включването даже и на изкуствен интелект в работата на институциите, ангажирани със отбрана на националната сигурност.

Това бяха измежду показаните хрумвания от представителите на " Демократична България " в договарянията за националната сигурност. От обединяването оферират да има инспекция за интегритет, с цел да се прекъсне връзката с Държавна сигурност. Да бъде организиран процесът на стратегическо обмисляне в областта на национална сигурност и да бдъе засилен парламентарния надзор, да има визия за защита - национално въоръжени сили и отбранителна промишленост от ново потомство, са измежду другите акценти на обединяването.

От " Демократична България " оферират да има " зелена защита " - т.е. политиките, свързани с защитата и националната сигурност да са обвързани със " Зелената договорка " и България да се причисли към самодейността " Милитъри грийн ". Подкрепа за включването в тази самодейност беше изявено и от други партии.

От обединяването желаят да слагат фокус върху втора кариера за военни, които са се осъществили и които могат да работят в полза на обществото. Велизар Шаламанов съобщи, че би трябвало да се работи за по-голямо присъединяване на български жители в структурите на НАТО.

" Демократична България " предлага да има държавна организация по гражданска отбрана, системата за незабавни повиквания -112 да бъде актуализирана и осъвременена.16:40 " ИТН ": С патриотично образование ще се обезпечи бъдещето на нацията  Теодора Ганчовска
Теодора Ганчовска

От " ИТН " желаят да се вкара патриотично образование, тъй като по този начин ще се възпита родолюбие и " ще се обезпечи бъдещото на нацията ".

Според Теодора Ганчовска, която беше номинацията на партията за боен министър, тази активност би трябвало да бъде нормативно регламентирана. " Тя ще даде връзката сред армията и обществото. Усилията би трябвало да са ориентирани към връщането на публичния спор по тематиката защита. Не е правена целенасочена информационна тактика ", счита още Ганчовска.

Тя регистрира много сходни моменти с концепциите на Българска социалистическа партия. От партията на Слави Трифонов считат, че тряба да има нова система за ръководство на рецесии.16:02Излъчването на договарянията спря за малко. Ето тук можа да наблюдавате онлайн дебата.


15:46БСП вижда 90 % припокриване по политиките за защитата с останалите партии  Иван Иванов от Българска социалистическа партия
Иван Иванов от Българска социалистическа партия

Българска социалистическа партия твърди през последните пет години, левицата напълно е трансформирало отношението си към бранша защита. При обзор на стратегиите на останалите договарящи партии, от левицата са разкрили " 90 % сходност в разбора за положението и ограниченията, само че дяволът се крие в детайлностите ", съобщи Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Основната цел на партията е гарантиране на териториалната целокупност на страната и превъзмогване на систематичното недофинансиране. Затова от Българска социалистическа партия оферират осъществяване на стратегически обзор на защитата. " Предходното държавно управление прокламира подобен обзор, само че може би би трябвало нов, тъй като не са известни резултатите на предходния прреглед. Програмата до 2032 не подхождат на действителните потребности ", счита още Иванов.

От Българска социалистическа партия оферират да има проект за рационализация на въоръжените сили, нов закон за защитата и за запаса и слагане на хората на защитата в центъра на системата. От левицата оферират да се усилват заплатите в армията въз основата на закрепен коефициент, тъй като в продължение на години тя е към 300 лв..15:02Кои са участниците по тематиката национална сигурностУчастниците от страна на Българска социалистическа партия са Атанас Зафиров (бивш народен представител от БСП), Кольо Милев (бригаден генерален) и Михо Михов (който е от АБВ), от " ИТН " Теодора Генчовска (номинирана за министър на защитата в два от проектокабинетите на партията), Александър Александров (преминал през разнообразни длъжности в армията) и Румен Попов (офицер от резерва). От " Демократична България " са ръководителят в оставка на ДСБ и някогашен началник на Националната работа за сигурност Атанас Атанасов, Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, Георги Цветков - учител във Военната академия, и Костадин Деянов.

От " Продължаваме промяната " са излъчили Асен Василев, някогашен длъжностен министър на стопанската система,
Даниел Лорер (бизнесмен), Милен Иванов (експерт), Тодор Тагарев (бивш длъжностен министър на отбраната)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР