Арменските сили или са изстреляли, или са доставили забранени в

...
Арменските сили или са изстреляли, или са доставили забранени в
Коментари Харесай

Арменски касетъчни бомби убиват цивилни в Азербайджан

Арменските сили или са изстреляли, или са доставили неразрешени в международен мащаб касетъчни муниции и най-малко още един вид ракети с огромен обхват, употребявани при офанзива против град Барда, на 230 километра западно от столицата на Азербайджан, Баку на 28 октомври 2020 година, заяви през днешния ден Хюман Райтс Уоч.

Уточнява се, че при нападението са убити минимум 21 цивилни и ранени най-малко още 70 души.

Хюман Райтс Уоч проучва фотоси на остатъци от касетъчни муниции, направени от интернационалните и локални публицисти и поданици покрай мястото на нападението. Организацията разпознава две от оръжията като касетъчна ракета за муниции " Смерч " (Smerch) и ракета с висока избухлива фрагментация.

Доколкото Хюман Райтс Уоч е наясно, арменските сили имат многоцевни ракетни установки " Смерч ", а силите на Нагорни Карабах не разполагат с такива. Следователно е евентуално арменските сили да са направили нападението или да са доставили боеприпасите на силите за Нагорни Карабах.

Армения би трябвало неотложно да спре да употребява касетъчни муниции или да ги доставя на силите за Нагорни Карабах.

„ Има причина тези брутални оръжия да са неразрешени от интернационален контракт и потреблението им в центъра на град демонстрира жестоко неуважение към цивилните поданици и към интернационалното право “, сподели Белкис Виле, старши откривател по рецесии и спорове в Хюман Райтс Уоч.

„ Всички страни би трябвало да осъдят потреблението на касетъчни муниции във войната поради Нагорни Карабах и да призоват страните в спора да спрат да ги употребяват “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР