Арестуваните след прибран подкуп от 62 500 лв. треньор на

...
Арестуваните след прибран подкуп от 62 500 лв. треньор на
Коментари Харесай

КОРУПЦИЯ! Големи шефове от Спортното министерство замесени в аферата с подкупа

Арестуваните след спретнат рушвет от 62 500 лева треньор на националния тим по повдигане на тежести Иван Иванов и неговият наследник със същите имена, който е основен специалист в Министерството на младежа и спорта, не са били единствените настоящи лица в изнудването на шефа на федерацията по щанги Ариф Маджид, а прибързаната акция по задържането им е осуетила разплитането на цяла незаконна верига в спортното министерство. Това настояват източници на „ Уикенд “ седмица след титаничния корупционен скандал, раздрусал Министерството на младежа и спорта.

Баща и наследник Иванови бяха закопчани предишния петък, малко откакто 32-годишния основен специалист в Министерството на спорта прибра белязани 62 500 лева от президента на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид. Даването на подкупа се е състояло на задната седалка на джипа „ Мерцедес “ G класа на предприемача от кюрдски генезис, който от април т.г. е началник на федерацията по щанги.

Маджид, дружно с члена на управителния съвет на щангите Марин Милашки, е главен очевидец против специалиста от спортното министерство и татко му – олимпийският първенец от игрите в Барселона през 1992 година Иван Иванов, който беше назначен за треньор на националния тим по повдигане на тежести точно от изнудваният началник на федерацията.

В началото на седмицата Софийския градски съд остави за непрекъснато в ареста 32-годишния Иван Иванов, който в това време беше уволнен от Министерството на спорта. Неговият татко Иванов-старши е пуснат под гаранция от 5000 лева, само че определението не е дефинитивно и може да се апелира в Апелативния съд на 28 декември. Дотогава татко и наследник Иванови остават в ареста.

Запознати с следствието описват, че изнудването на Ариф Маджид стартирало още при започване на месец ноември, малко откакто Министерството на спорта одобрило финансиране от 1,25 млн. лева за провеждането на европейското състезание по щанги, което ще се организира през февруари 2024 година в зала „ Арена Армеец “.

Синът на треньора на националния отбор по повдигане на тежести Иван Иванов, който от 2018 година насам работи като специалист в спортното министерство, почнал да убеждава Маджид, че би трябвало да заплати 5% рушвет от отпуснатата сума, с цел да получава федерацията по щанги държавно финансиране и през идващите години. Неговият татко Иванов-старши също поддържал тезата на сина си, че това е общоприета процедура в Министерството на спорта – федерациите връщат под масата сред 5 и 15% от парите, които им се отпускат.

След като неведнъж бил убеждаван да заплати подкупа предплатено, Ариф Маджид алармирал в КПКОНПИ, че е обект на изнудване и дал на сътрудници от Антикорупционната комисия пари, които били белязани. Бизнесменът от кюрдски генезис персонално дал подкупа на Иванов – наследник наоколо до постройката на Спортното министерство. Малко по-късно 32-годишния специалист беше закопчан с белязаните пачки в кабинета си при акцията на Комисията за противопоставяне на корупцията и Софийската градска прокуратура.

Служители от спортното министерство обаче са безапелационни, че татко и наследник Иванови не са единствените забъркани в аферата с подкупа и удостоверяват ширещите се клюки, че в ръководеното от някогашния авто играч Димитър Илиев министерство от години съществува процедура да се взимат рушвети от спортните федерации, борещи се за държавно финансиране.

Реклама

Неофициално се твърди, че 40 000 лв. от сумата е трябвало да бъде предадена от Иван Иванов-младши на шефката на отдел „ Спорт за високи достижения “ в министерството Емилия Велковска и че в схемата с рушвета е забъркан и заместник-министърът Иво Кацаров.

Нито един от двамата обаче не е бил арестуван, като в деня на акцията на КПКОНПИ и прокуратурата Емилия Велковска изненадващо не е пристигнала на работа. Шефката на отдел „ Спорт за високи достижения “ е посочена от татко и наследник Иванови като индивидът, който е изискал подкупа от президента на федерацията по щанги.

„ Акцията с арестите в спортното министерство като че ли съзнателно беше форсирана, с цел да не бъдат арестувани основателите на изнудването. Сега казусът ще бъде показан като дребна рушветчийска скица на татко и наследник Иванови. Грозната истина е, че в спортното министерство царува гигантска корупция към разпределянето на милиони левове на спортните федерации. Дават се подкупи, с цел да се получи финансиране “, безапелационен е пред „ Уикенд “ чиновник от Министерството на младежта и спорта.

Интересен подробност е, че шефът на федерацията по повдигане на тежести Ариф Маджид не за първи път е обект на изнудване за заплащане на рушвет. Бизнесменът от кюрдски генезис, дружно с брат си Лазгин и татко им Зеки, са били притискани от задържаната и следствие наказана и вкарана в пандиза за прибиран подкуп някогашна кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева. През есента на 2017 година

Иванчева стопира плана на фамилия Маджид за построяването на разбъркан комплекс с 45 хиляди кв.м РЗП до изхода на метрото на бул. „ Александър Малинов “ с претекст, че плануванаъа за градеж 26-етажна постройка „ Радина хаус “ ще направи неосъществим трафика по булеварда, който бил с привършен потенциал.

Твърди се, че Иванчева е поискала 1 млн. лева подкуп от Ариф Маджид, както и подаяние за още 1 млн. лева към регион „ Младост “, само че подкупът бил отхвърлен. Братът на Ариф – Лазгин, подал сигнал в КПКОНПИ против Иванчева, само че отказал персонално да съобщи белязани пари с подкупа за кметицата.

В последна сметка Иванчева беше задържана с белязани пари, поискани като рушвет от различен строителен бизнесмен – Александър Ваклин, напролет на 2018 година Миналата есен Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и медиаторът Петко Дюлгеров бяха наказани дефинитивно и към този момент изтърпяват присъдите си в пандиза.

Окончателното решение на Върховния касационен съд е 6 години затвор за Иванчева и 5 години за заместничката ѝ Биляна Петрова. Три години Иванчева прекара в следствието и под домакински арест.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР