Антрополози и учени от Института по археология на Руската академия

...
Антрополози и учени от Института по археология на Руската академия
Коментари Харесай

Антрополози правят галерия на жителите на древна Фанагория

Антрополози и учени от Института по археология на Руската академия на науките възнамеряват да пресъздадат образа на хора, живели в антични времена в считания за столица на Стара Велика България град Фанагория на Таманския полуостров, употребявайки черепи, открити по време на разкопки, споделя зам.-ръководителят на експедицията Сергей Остапенко пред ТАСС. Руските учени обаче не вършат никаква връзка сред находките при разкопките и античните българи.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на Стара Велика България сред 632 и 665 година, като даже се твърди, че там умира хан Кубрат. Това съмнение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Хипотезата, че Фанагория е столица на Велика България, не се поддържа и от археологическите данни, съгласно които през VII век градът има напълно малко население, ситуирано в сектор на самия морски бряг, през днешния ден под морското равнище.
Пророчествата на Кубрат, ЦАР на българите
Наталия Свиркина, антрополог от Института по археология на Руската академия на науките, която си сътрудничи с фанагорийската експедиция, изяснява, че се работи върху портретите на седемте поданици на античния град - мъже, живели в елинистическата ера (III-I век пр.н.е.), през римско време (I-III в. сл. Хр.) и в късноантичния интервал (IV-V в. сл. Хр.). „ Когато покажем възобновеното лице на човек, живял преди доста епохи, това е доста по-впечатляващо от демонстрацията на самия череп и останките на антични хора. Такава експозиционна техника разрешава на посетителите на музея да възприемат и усвояват по-добре нова информация за здравето, храненето и заболяванията на фанагорийците “, изяснява тя.

„ На първия стадий сканираме черепа - актуалното съоръжение ни разрешава да получим тримерен дигитален модел с неточност под 0,0018 мм. Получената виртуална имитация на черепа е в основата на работата на антрополозите за основаване на графична реорганизация. Впоследствие тези данни също съставляват основата на скулптурния портрет. В резултат ще получим „ портретна изложба “ на жителите на антична Фанагория ", споделя Остапенко. 
За живота на Фанагория
Както изяснява Остапенко, актуалните технологии и насъбраните от учените познания и бази данни, разрешават на откривателите да научат обстоятелства от живота на хора, населявали Фанагория преди стотици и даже хиляди години.

„ Ние нямаме самоцел да открием хиляди погребения или стотици къщи или да осъществим някакви други количествени индикатори. Целта е да получим нова информация за живота на Фанагория за 1500-те години от нейното битие въз основа на голям брой открития. Например нашият антрополог Наталия Свиркина, с помощта на многогодишните разкопки и естествено-научните способи, употребявани в експедицията, съумя да разкрие нови закономерности в спецификата на белтъчното хранене от жителите на Фанагория “, споделя Остапенко.

Свиркина от своя страна отбелязва, че посредством проучване на характерностите на скелета, положението на зъбите и химичния състав на костната тъкан може да се получи доста информация освен за съответен човек, само че и за развиването на общността като цяло. „ Например, възрастните имат недостатъци в емайла на зъбите, което се демонстрира в неравномерното му формиране. Това значи, че тези хора са претърпели стрес в детството си – т.е. са били доста заболели, гладни или е имало внезапен преход от кърменето към храна за възрастни, или да вземем за пример майката е умряла, или в това общество е било признато да се отбие внезапно детето от кърмене “, разяснява тя.
Еднажден - началото на Новата година за прабългарите
Въз основа на антропологични данни учените вършат заключения за взаимното въздействие на културите на гръцките жители и номадските племена. През първите епохи на нашата епоха се следи увеличение на броя на жителите от негръцки генезис. Тези поданици изоставили своите племенни обичаи. Поразителен белег е фактът, че върху градските некрополи на Боспора (Кимерийски Босфор) нормално има нищожен дял сармати (хора от номадски ираноезични племена) с удължени черепи, въпреки че умишленото изкривяване на главата е било особено за тяхната просвета. В същото време в некрополите на Долен Дон и Поволжието по-голям брой от заровените имат такава специфичност. При разкопки в Боспора се откриват сармати с удължени черепи, заровени в градските некрополи, само че деформацията им е по-слабо изразена от тази на техните родственици в прилежащи региони.

„ Имаме съмнение, че дребният брой хора с деформирани черепи в Боспора приказва за това, че въпреки сарматите да са живели в градовете, те са били или доста малко, или не са практикували дисторция. Най-вероятно са възприели античната просвета и с цел да не се открояват, са престанали да следват традицията си “, отбелязва Свиркина.
За живота на хората, чиито портрети се пресъздават от учените
Използвайки целия набор от налични техники и съоръжение, учените са съумели отчасти да възстановят биографията на хора, чиито портрети от живота в този момент се пресъздават.

„ Мъж, живял в късноантичния интервал, умрял на възраст 40-49 години – за това време може да се назова възрастен. Успяхме да възстановим освен външния му тип, само че и да открием редица болести: продължителен инфекциозен развой на ушния канал, артроза и редица други възрастови промени. Кариесът и зъбният камък демонстрират питателните му привички и хигиената на устната празнина. В диетата му евентуално доминират меки, вискозни и въглехидратни храни, като овесена каша ", споделя Свиркина за един от моделите.

Освен това, откакто създали химичен разбор на тъканите, учените открили, че мъжът не е бил радикален гражданин на Фанагория. „ Анализът на стронциевите изотопи в зъбния гланц сподели, че съотношението на изотопи на този детайл се разграничава от фоновите проби, събрани наоколо до града, и от индикаторите на други човеци. Това значи, че той е израснал някъде другаде. В съпоставяне с фоновите стойности на други райони допускаме, че е пристигнал от региони, ситуирани на север от Черно море. Успяхме да разберем и коя зърнена просвета е преобладавала в храната на този човек: това е просо, което не е типично за гърците, само че е постоянно срещано измежду по този начин наречените безчовечен нации: скити, сармати и други “, добави Свиркина.



Фанагория и други гръцки колонии в Северното Черноморие. Изображение: CC BY-SA 3.0

Остапенко от своя страна прецизира, че през годините на проучване на Фанагория, нейната наводнена част и некропола наоколо до града (сегашният стадий датира от 2004 година, само че като цяло проучванията се правят от 225 години), в научната база данни на експедицията е събрана информация за стотици поданици. Получените резултати от проучването водят до нови загадки, за които към момента няма отговор.

„ В процеса на изследване на мястото на разкопки в Нижний город (в частта, където се намират жилищните квартали на Фанагория), са открити убити хора – 19 души, в това число деца – момиче на девет години и още едно дете на към три години. Сред тези остатъци има три черепа, които демонстрират, че хората са имали смъртоносни пострадвания, несъвместими с живота. Високата степен на пострадвания при всички открити хора демонстрира, че градът е бил атакуван и жителите му са били убити. При това измежду убитите са закрепени човеци с монголоидни черти. Засега е огромна мистерия кои са тези убити хора. Те от самото начало ли са живели в града, къде и по кое време са се появили, или са враговете, нападнали града “, отбелязва Остапенко.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР