Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото „От

...
Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото „От
Коментари Харесай

Депутати от БСП: Управляващите носят отговорност за свободата на словото

Антон Кутев: Управляващите носят отговорност за свободата на словото

„ От ръководещите чакаме не мнение, че Съвет за електронни медии е добър и не би трябвало да се пипа, а да предложат мерки- по какъв начин тази ранглиста да върви нагоре. Докладът ще мине, само че кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ? “, попита зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев от парламентарната естрада. Според него няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото - Съвет за електронни медии е единствено отчасти такава. „ Това не е ли въпрос на всяко едно ръководство, в това число и на настоящето? От години насам ние установяваме, че сме зле и ще ставаме все по-зле “, разяснява Кутев.

Той е на мнение, че страната би трябвало по някакъв метод да регламентира наличието в медиите. " Регламентацията, която имаме сега, е много остаряла, а светът в последните години много се промени ", акцентира той. По неговите думи имаме две публични медии, само че те са 3% от пазара. " Какво вършим с останалите 97%? Те подсигуряват ли върховенството на закона, културното, просветителното и детското наличие - нищо такова не вършат. Нямат и задължението да го вършат, тъй като те работят за облага ", акцентира Кутев. Той сложи и въпроса за финансирането на медиите. " Целият рекламен пазар в България е по-малък, в сравнение с е бюджетът на двете най-големи малките екрани. Ако това е по този начин, за каква независимост на медиите приказваме? По финансирането на медиите в България има огромен проблем и по тази причина те стават подвластни ", сподели още националният представител.

Александър Симов: Големите тематики на българската медийна среда отсъстват от доклада на Съвет за електронни медии

Има ли смисъл и належащо ли е да действа Съвет за електронни медии?

„ Отчетът на Съвет за електронни медии е безусловно бюрократичен, цялостен със статистика, в който няма даже и един извод за нещо. Големите тематики на българската медийна среда отсъстват изцяло в този доклад “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Александър Симов от парламентарната естрада. Според него Съвет за електронни медии може да се съгласява или не на кое място е България по независимост на словото, само че е значимо да се чуе мнението им по въпроса. Той напомни спор от 2011 година на Антон Кутев с тогавашния ръководител на Съвет за електронни медии, в който и двамата са доста обезпокоени, че България се намира на 73-то място по независимост на словото. „ Днес към този момент сме на 111-то и терзание няма. В доклада няма и една дума за това. Има ли смисъл и належащо ли е да действа Съвет за електронни медии? Подобен доклад може да направи и всеки статистик. Ролята на Съвет за електронни медии би трябвало да е друга “, безапелационен е националният представител.

Нона Йотова: Обективни ли са мониторингите, които се вършат към националното радио?

„ Съвет за електронни медии не може да реагира съответно на разнообразни обстановки, които са свързани с неговата подготвеност. В последния месец разбираме, че национални медии, в това число БНР, имат актове от Съвет за електронни медии за неспазване на Закона за радиото и малкия екран. Членовете на регулатора, обаче, гласоподават радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Нона Йотова от парламентарната естрада. Тя напомни, че народните представители нямат отговори какво се случва с проблемите с радио „ България” и редакциите на БНР в чужбина, които управлението на радиото е желало да закрие, макар че те са обсъждани преди година. „ Друг обезпокоителен факт е, че още през 2016 година за членовете на Съвет за електронни медии е получен автомобил от шефа на БНР, който е пожелан от Мария Стоянова, дни откакто регулаторът гласоподава Александър Велев да бъде определен за началник на публичното радио. Това е все едно ЧЕЗ да дават автомобил на КЕВР”, съобщи Йотова. Тя разгласи още, че шефът на профилираната администрация в Съвет за електронни медии е брачна половинка на шефа на стратегия „ Хоризонт”. „ Тя директно отговоря за спазването на закона в националната стратегия. Затова се запитвам, справедливи ли са мониторингите, които се вършат към националното радио”, сподели още Йотова.

Иван Ченчев: Как Съвет за електронни медии се грижи за свободата на словото, откакто продължаваме да падаме надолу в класациите?

„ Автомобилът, възложен от БНР на Съвет за електронни медии, е още разполагаем. Как регулаторът ще желае автомобил от контролирания? Това е скандално”. Това съобщи националният представител Иван Ченчев. Той добави, че когато на съвещанието на комисията по просвета и медии е попитал, какво е мнението на Съвет за електронни медии във връзка с свободата на словото, отговорът е бил безсрамен, със смях и със забележката, че Съвет за електронни медии се грижи за свободата на словото. „ Как Съвет за електронни медии се грижи за свободата на словото, откакто продължаваме да падаме надолу в класациите?”, попита Иван Ченчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР